Ingezonden persbericht


Nr. 194

Hilversum, dinsdag 2 augustus 2011

NEDERLAND HELPT IN BRAZILIE
Nederland Helpt, donderdag 4 augustus om 17.05 uur, Nederland 2

In een serie van vier afleveringen geeft Nederland Helpt aandacht aan het werk dat Oscar van Eijk verricht in Brazilië. Ruim veertig jaar geleden werden zijn ouders Nico en Trijnie door hun gemeente uitgezonden om in dit immense land het evangelie te verkondigen. Oscar heeft inmiddels het stokje van hen overgenomen. In de nieuwe achterstandswijk Nova Pousada in Sabinopólis wil hij een wijkcentrum opzetten om van daaruit praktische hulp te bieden. Samen met de plaatselijke bevolking gaat hij de strijd aan tegen armoede, gezinscrises, alcoholisme en eenzaamheid. Kijk voor meer informatie op eo.nl/nederlandhelpt.

In Nederland Helpt blikken Nico en Trijnie terug op hoe hun missionaire werk ooit begon. Als zij in 1967 huis en haard verlaten om in Brazilië zendingswerk te verrichten, treffen zij een land in sociale en economische armoede. Ondervoeding, slechte hygiëne en analfabetisme zijn veelvoorkomende problemen. Medische voorzieningen zijn schaars. In hun wanhoop zoeken veel Brazilianen hun toevlucht in alcohol en drugs. Inmiddels is de situatie, mede dankzij de ontstane kerkelijke gemeenten, enorm verbeterd. Het kindersterftecijfer is gedaald, meerdere alcoholisten zijn tot geloof gekomen en ook armere kinderen kunnen nu naar school. Er is echter nog veel armoede, met name in de nieuwe wijk Nova Pousada. Veel mensen komen vanuit het platteland naar deze stadswijk, zonder woning en zonder inkomen.

Een van hen is Carina, een alleenstaande moeder. In Nederland Helpt laat ze het huisje zien waar ze woont met haar zoon en dochter. Aan alle kanten vertoont het gaten en kieren. Haar dochter heeft astma, maar de medicijnen daartegen kan Carina nauwelijks betalen. Ook Isabel vertelt haar verhaal. Zij is weduwe en erg eenzaam. Voor vrouwen als zij heeft de organisatie van Oscar een weduwengroep gestart. Tijdens hun samenkomsten praten, bidden en handwerken de vrouwen en zijn elkaar op die manier tot steun. Met dit project en hun vele andere projecten geven Nico, Trijnie en Oscar de inwoners van Sabinópolis hoop en een hernieuwd vertrouwen in de toekomst.

Nederland Helpt in Brazilie, vanaf donderdag 4 augustus om 17.05 op Nederland 2
---

Noot voor de redactie,