Amnesty International

AMNESTY INTERNATIONAL
PERSINFORMATIE

Shell: VN-rapport over omvang en effecten olievervuiling in de Nigerdelta

Op donderdagmiddag 4 augustus wordt in Abuja (Nigeria) een belangrijk rapport van de UNEP (United Nations Environment Programma) gepresenteerd over omvang en effecten van de olievervuiling in Ogoniland, een gebied in de Nigeriaanse Nigerdelta.

Het onderzoek werd ingesteld om de impact van de olievervuiling op het milieu en op de lokale gemeenschappen van Ogoniland vast te stellen. Het is het eerste onafhankelijke en wetenschappelijke onderzoek in zijn soort naar de olievervuiling in de Nigerdelta, waar de olieindustrie al meer dan vijftig jaar actief is.

De olieindustrie in de Nigerdelta bestaat uit de regering van Nigeria en multinationale olieondernemingen. Op het vasteland van Nigeria is Shell het grootste oliebedrijf. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de olieinfrastructuur van Ogoniland.

Amnesty International heeft onderzoek gedaan naar de vernietigende effecten van de olievervuiling op mensenrechten in de Nigerdelta. In het rapport 'Nigeria: Petroleum, pollution and poverty in the Niger Delta' (zie hieronder) stelt Amnesty vast dat het recht op voedsel, water en de mogelijkheid een inkomen te verwerven in de Nigerdelta ernstig worden geschonden door de olievervuiling. Amnesty toonde in dit rapport aan hoe juist de armste inwoners het slachtoffer worden van de oliewinning door multinationale ondernemingen, en ook hoe zij steeds armer worden door de vervuiling.

Shell erkent aansprakelijkheid
Na een rechtszaak die door bewoners van Bodo in Groot Brittannië is aangespannen tegen Shell heeft het bedrijf zojuist de volledige aansprakelijkheid aanvaard voor de massale vervuiling na twee olielekkages uit 2008. Deze lekkages hebben het leven van bijna 70.000 mensen ontwricht. Zie:
http://www.guardian.co.uk/environment/2011/aug/03/shell-liability-oil-spills-nigeria?INTCMP=SRCH) http://www.guardian.co.uk/environment/2011/aug/03/shell-oil-spills-niger-delta-bodo?INTCMP=SRCH

Amnesty International heeft nieuw videomateriaal van Bodo en een aantal experts beschikbaar met wie u de effecten op mensenrechten door de oliewinning in de Nigerdelta kunt bespreken. Daarnaast zal Amnesty het UNEP-rapport bij publicatie van commentaar voorzien.

Video's:
Een B-roll van de vervuling in Bodo vindt u op: http://www.vimeo.com/27154505 of (youtube: http://www.youtube.com/watch?v=3U7O9qcJJvE ) Op http://www.vimeo.com/27154014 vindt u de originele beelden van de olielekkage in 2008. Amnesty heeft onlangs in Bodo interviews met een aantal bewoners opgenomen over de impact van de vervuiling op hun leven. Dit nieuwe materiaal is op verzoek beschikbaar.

Experts:

- In Nederland is Amnesty-onderzoekster Marleen van Ruijven beschikbaar voor interviews. Zij is onlangs in Bodo geweest, de Nigeriaanse gemeenschap waarvan zojuist in een rechtszaak in Groot Brittannië is vastgesteld dat Shell aansprakelijk is voor de grootschalige vervuiling tengevolge van twee olielekkages.


- Voor Engelstalige interviews met onderstaande experts kunt contact opnemen met het hoofdkantoor van Amnesty International in Londen via het Press Office, Katy Pownall, Tel: +44 207 413 5500 ext. 5729, mobile: +44 (0) 7961 421 583.

Audrey Gaughran, Amnesty International Director of Global Thematic Issues - she has done extensive research on the oil industry in the Niger Delta.

Aster van Kregten, Amnesty International Nigeria Researcher - she has recently returned from Ogoniland in the Niger Delta.

Zie voor het rapport 'Nigeria: Petroleum, pollution and poverty': http://www.amnesty.org/en/library/asset/AFR44/017/2009/en/e2415061-da5c-44f8-a73c-a7a4766ee21d/afr440172009en.pdf

Voor meer achtergrondinformatie kunt u kijken op:
http://www.amnesty.nl/mensenrechten/dossiers/shell-in-nigeria

Transcript videoportret:
Pastor Christian Transscript(2).doc

Contact met Amnesty International:
U kunt ook bellen met Amnesty International, afdeling persvoorlichting, Nicole Sprokel, 020 7733677 of 06 22109964.