Raad van State


donderdag 4 augustus 2011
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude van het bestemmingsplan 'Woongebied Spaarnebuiten'. Het plan maakt het mogelijk het voormalige bedrijfsterrein van Volker Wessels Stevin te herontwikkelen voor de bouw van ongeveer 320 woningen. Ook komen er enkele winkels, een jachthaven en wordt er een groengebied aangelegd. De Vereniging De Hollandsche Molen, een aantal inwoners van Spaarndam-West en Spaarndam en een aannemingsbedrijf komen tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn allemaal van mening dat de huidige wegstructuur niet geschikt is voor het verwerken van het verkeer dat van en naar de nieuwe woonwijk rijdt. In dit verband wijzen zij erop dat het verkeersonderzoek uit is gegaan van een te lage verkeersintensiteiten. Verder betwijfelen zij het nut en de effectiviteit van de verkeersmaatregelen die het gemeentebestuur wil treffen om de verkeersbelasting als gevolg van de nieuwe woonwijk het hoofd te bieden. De vereniging en de bewoner van de molen vrezen nadelige gevolgen voor de molen De Slokop. Er zou onvoldoende rekening zijn gehouden met de molenbiotoop, omdat op een afstand van 100 meter van de molen kan worden gebouwd. De man verzet zich verder tegen de bouw van acht watervilla's in de buurt van de molen. Deze villa's zouden volgens hem zijn uitzicht beperken en tasten ook het gebied Mooie Nel aan. (zaaknummer 201002780/1)

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft opgelegd aan een inwoonster van die gemeente. Het gemeentebestuur wil dat de vrouw vertrekt uit een woning aan de 2e Jan van der Heijdenstraat. Zij zou daar in strijd met de sociale woningbouwregels in twee sociale huurwoningen wonen. De vrouw heeft het plafond tussen twee boven elkaar liggende sociale huurwoningen doorgebroken. Het gemeentebestuur wil nu dat zij hieraan een einde maakt door maar één woning te bewonen. De vrouw is het hier niet mee eens. Zij zegt dat het gemeentebestuur al jaren op de hoogte is van het feit dat zij niet één, maar twee sociale huurwoningen bewoont, zodat het onredelijk is om dat haar nu ineens te verbieden. De rechtbank in Amsterdam heeft het besluit van het gemeentebestuur in stand gelaten, maar heeft de vrouw alleen een langere termijn van drie maanden gegund om één van de woningen te ontruimen. De vrouw is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar hoger beroep, verzoekt zij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 201106290/2)

11.30 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Breda om een exploitatievergunning te verlenen voor een smartshop aan de Houtmarkt. De burgemeester heeft de vergunning geweigerd omdat er 'ernstig gevaar' bestaat dat de vergunning mede zal worden gebruikt zou worden voor het plegen van strafbare feiten. Dit zou blijken uit een advies van het landelijk bureau Bibob. Zo zou de exploitant in het verleden meerdere malen gehandeld hebben in strijd met de Opiumwet en zouden de zakenpartners van de man betrokken zijn bij hennepteelt. De rechtbank in Breda heeft in mei 2011 een eerder beroep van de exploitant van de smartshop ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn hoger beroep, verzoekt hij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201107572/2)