Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 4 augustus 2011
(464 woorden)

Gebeds- en meditatieboek voor WJD-gangers

Mgr. J.H.J. van den Hende ontvangt eerste exemplaar

Woensdag 3 augustus ontving Mgr. Dr. J.H.J. van den Hende, bisschop van Rotterdam, het eerste exemplaar van het gebeds- en meditatieboek dat de WJD-gangers meekrijgen op hun reis. Het boek heet 'Groeien in geloven' en is geschreven door pater dr. Mark Robin Hoogland cp.

De auteur is direct betrokken bij de pelgrimsreis van jongeren uit bisdom Rotterdam naar de Wereldjongerendagen in Madrid. Hij is verantwoordelijk voor de inhoud van het programma en voor de liturgische invulling van de reis en de gebedsmomenten die er dagelijks zijn. Pater Hoogland is studentenpastor in Rotterdam en lid van de Congregatie van de Passionisten. Elke jongere die meegaat op een van de bisdomreizen vindt een exemplaar in de rugzak die de organisatie aanbiedt.

'Groeien in geloven' is een gebeds- en meditatieboek dat in tien hoofdstukken de belangrijke thema's uit het christelijk geloof aan de orde stelt. Aan de hand van Bijbelteksten maken de lezers kennis met het christelijk geloof en biddend maken zij zich de thema's eigen. Het boekje biedt een methode aan om te komen tot een ritme van regelmatig lezen en stil worden. Het lezen, bidden en bezinnen biedt de lezer de kans om de relatie met God te vernieuwen, te herijken, te ontdekken. Groeien in geloven biedt aan jonger èn ouder de kans daadwerkelijk te groeien in geloven. Het is een vervolg op 'Aandacht voor de bron', dat in 2008 is uitgekomen en werd meegegeven aan de jongeren die naar de WJD in Sydney gingen.

Naast 'Groeien in geloven' zit er ook nog een pelgrimsboekje in de rugzak met informatie over thema en inhoud van het programma en de plaatsen die worden aangedaan op de reis. In Madrid wordt dit aangevuld met onder meer de liturgische en culturele agenda (met meer dan 300 culturele events en catecheses), een WJD-shirt, een pet voor alle zonneschijn in augustus, een waaier en een rozenkrans.

Onder de pelgrims bevinden zich circa 250 jongeren uit het bisdom Rotterdam en 60 jongeren uit het bisdom Paramaribo, waarmee Rotterdam reeds enige jaren een vriendschappelijke relatie onderhoudt. De pelgrims vertrekken 8 augustus rond 8.30 uur per bus vanaf het ADO Den Haag Stadion. Op www.bisdomrotterdam.nl wordt in woord en beeld verslag gedaan van de Wereldjongerendagen en het voorprogramma dat de jongeren meemaken.

Jongeren uit de hele wereld komen tijdens de Wereldjongerendagen samen om met elkaar het Katholieke geloof te vieren. Het initiatief voor dit geloofsfeest vol cultuur, muziek, internationale ontmoetingen en diepgang gaat uit van de Rooms-Katholieke kerk, gastheer is paus Benedictus XVI. De eerste editie was in 1985 te Rome, in 2008 vonden de WJD in het Australische Sydney plaats. Uit Nederland waren er toen 700 deelnemers, 180 van hen kwamen uit bisdom Rotterdam. Het thema van 2011 luidt "Geworteld en opgebouwd in Jezus Christus, standvastig in het geloof" (naar Kol. 2,7).

Einde bericht


---

Noot voor de redactie /