Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Internationale ICT-architectuurprijs voor Protestantse Kerk en Mendix

Rotterdam, 4 augustus 2011 - De Protestantse Kerk Nederland heeft met het door Mendix ontwikkelde systeem voor haar ledenregistratie (LedenRegistratie Protestantse Kerk, LRP) de iCMG Architecture Excellence Award in de categorie 'IS Security Architecture' gewonnen. De prijs is toegekend vanwege de hoge veiligheidstandaarden en gebruikersautorisatiestructuren die in het systeem zijn ingebouwd. Deze waren nodig omdat het hier om vertrouwelijke en privacygevoelige data gaat en een strikte scheiding van de financiële administratie en ledenadministratie was vereist. De prestigieuze, internationale prijs is uitgereikt tijdens het architectuurcongres 'Architecture World 2011' dat vorige week in Bangalore (India) werd gehouden.

De oplossing bestaat uit een systeem waarmee de Protestantse Kerk alle activiteiten aangaande haar ledenregistratie en -administratie efficiënter en effectiever kan afhandelen. Het systeem omvat een ledenadministratiefunctionaliteit met een geïntegreerde bijdragenadministratie en is bedoeld om het kerkelijke werk en het pastorale bezoekwerk te ondersteunen. Het project heeft geresulteerd in een forse kwaliteitsverbetering van de ledenregistratie van de Protestantse Kerk. De informatie met betrekking tot de leden is met het nieuwe systeem eenduidiger en inzichtelijker geworden. Om de privacy van de leden te beschermen en misbruik van buitenaf te voorkomen is de informatie met het nieuwe systeem verregaand beveiligd door onder meer informatie intern gepartitioneerd beschikbaar te stellen ('need to know'-basis).

Agile

Mendix, de Nederlandse aanbieder van het gelijknamige Agile business platform, is in 2009 met de implementatie van het ledenregistratiesysteem begonnen. Het systeem is op een Agile-manier tot stand gekomen, met vrijwilligers in functionele werkgroepen. Volgens Roald Kruit, projectleider namens Mendix, heeft de gevolgde aanpak er mede toe geleid dat de Protestantse Kerk nu een systeem heeft dat volledig aansluit bij haar behoefte: 'Dankzij de flexibiliteit tijdens het ontwikkelproces hebben we gedurende het gehele ontwikkeltraject kunnen inspelen op veranderende omstandigheden en hebben we volop kunnen profiteren van voortschrijdende inzichten.'

Keurmerk

Henry Kieskamp, Hoofd ICT van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, ziet de prijs als een bevestiging voor het hoogwaardige systeem waar zijn organisatie nu de beschikking over heeft: 'We zijn ontzettend tevreden met het systeem zoals het er nu staat. Met het oog op de privacy van onze leden en om misbruik te voorkomen, is het punt van veiligheid voor ons zeer belangrijk. Dit hebben we onder meer gerealiseerd met de interne partitionering of onderlinge afscherming van gegevens. Het is mooi als we juist op een aspect dat zo belangrijk voor ons is een prijs winnen. Het positieve oordeel van deze onafhankelijke jury is toch als een soort van keurmerk voor de veiligheid van dit ledenregistratiesysteem.'

###

Over de Protestantse Kerk
De Protestantse Kerk in Nederland telt ongeveer 2,1 miljoen leden die lid zijn van één van de ruim 1800 plaatselijke gemeenten. Voor meer informatie: www.pkn.nl.

Over Mendix
Mendix levert een krachtig softwareplatform waarmee het mogelijk is om snel business applicaties te ontwikkelen die naadloos integreren met bestaande systemen. Mendix is één van de snelst groeiende bedrijven in Nederland en heeft wereldwijd meer dan 20.000 gebruikers. Gerenommeerde bedrijven zoals TNT, Agis Zorgverzekeringen, Sanoma, Bouwfonds, Menzis en Kwik-Fit maken gebruik van Mendix. Het door Gartner als COOL Vendor aangemerkte bedrijf heeft kantoren in Nederland, Amerika, Zuid-Afrika en Engeland en heeft Rotterdam als thuishaven. Kijk voor meer informatie op www.mendix.com.