KLM

Mainport Innovation Fund investeert in innovatieve Nederlandse bouwer van vliegtuigsimulatoren

Donderdag 4 augustus, 2011

Het Mainport Innovation Fund (MIF), een gezamenlijk investeringsfonds van KLM, Schiphol Group, TU Delft en Rabobank, gaat investeren in Multi Pilot Simulations BV (MPS). MPS is een innovatieve ontwikkelaar van vliegtuigsimulatoren gevestigd in Groenekan (nabij Utrecht).

Hoge kwaliteit simulatoren voor vliegscholen

MPS wil in de eerste plaats tegemoet komen aan een behoefte van vliegscholen door betaalbare 'flight training devices' van hoge kwaliteit te bouwen. Het gaat hierbij om zogenaamde 'fixed-base' simulatoren, wat betekent dat er geen bewegend onderstel nodig is. Op deze manier biedt MPS vliegscholen de mogelijkheid om betere opleidingen te verzorgen dan wat op basis van de huidige infrastructuur mogelijk is (deze bestaat vaak nog uit simulatoren voor propeller toestellen).

MPS biedt twee typen simulatoren aan: de Boeing 737-NG en Airbus 320, toestellen waarop nieuw opgeleide piloten vaak hun carrière starten. In de toekomst kunnen nog andere typen worden ontwikkeld mocht daarvoor vraag ontstaan vanuit de markt.

Toenemende vraag naar nieuwe piloten verwacht

Gezien de luchtvaart de komende twintig jaar nog flink zal groeien, zal ook de behoefte aan nieuwe piloten sterk toenemen, in het bijzonder in de 'emerging markets'. IATA gaat uit van een behoefte aan ca. 350.000 nieuwe piloten in de periode tot 2026. Om deze groei aan te kunnen dient de opleidingsinfrastructuur uitgebreid en verbeterd te worden. MPS simulatoren stellen vliegscholen in staat om tegen gelijke of lagere kosten hogere kwaliteit te leveren.

MIF overtuigt van sterk team MPS

MIF fondsmanager Guus Verhees: "De oprichters van MPS hebben naast een jarenlange ervaring in het opleiden van piloten ook de nodige expertise aan boord om het bedrijf succesvol uit te bouwen. Het feit dat ze al vier toestellen van het B737 type hebben verkocht bewijst dat ze op een duidelijke marktbehoefte inspelen. Met de investering willen we de uitontwikkeling van de A320 simulator en de groei van de organisatie ondersteunen om zo de marktintroductie van MPS te versnellen."

KLM ziet ruimte in de markt voor nieuw (midden) segment

KLM CFO Frédéric Gagey: "MPS creëert een nieuw (midden)segment simulatoren die financieel haalbaar zijn voor vliegscholen en wat de luchtvaart alleen maar ten goede zal komen."

Schiphol verwelkomt bijdrage aan de verduurzaming van de luchtvaart

"Schiphol Group hecht veel waarde aan de ontwikkeling van duurzame en innovatieve oplossingen in de luchtvaart. Het MIF is opgericht om deze structurele verduurzaming te bereiken. MPS is een kansrijke Nederlandse onderneming in de luchtvaartindustrie die innovatieve producten maakt waardoor trainingsvluchten duurzamer kunnen worden uitgevoerd. Een investering in dit bedrijf past daarmee in alle opzichten in de visie van het MIF." Aldus Pieter Verboom, CFO Schiphol Group.

CEO MPS ziet in het MIF een sterke partner

MPS CEO Dick Verburg: "We zijn bijzonder blij met het MIF als investeerder, temeer dit fonds met KLM en Schiphol twee partijen uit de luchtvaartindustrie als partner heeft. Daarnaast zijn ook TU Delft en Rabobank van grote toegevoegde waarde voor MPS. Onze ambitie is om niet alleen de kwaliteit van de piloten opleidingen te verbeteren door gebruik te maken van onze simulatoren maar tevens de luchtvaartindustrie (opleidingen) te veranderen door de waarde van Fixed Base simulatoren in de pilotenopleiding aan te tonen. Zie onze website www.flymps.com voor meer informatie."

Deze transactie is gearrangeerd en begeleid door Chestnut (www.chestnut.nl).

(www.chestnut.nl).


---




KLM