Ingezonden persbericht


Persbericht

Duurzame 'Green Camp'-safari naar Tanzania geintroduceerd Explore Tanzania speelt in op de 'groene' reis behoefte met een beleving in de pure natuur

Apeldoorn, donderdag 4 augustus 2011 - De markt voor duurzaamm toerisme - toerisme in harmonie met natuur, milieu en de lokale bevolking op de bestemming -groeit wereldwijd jaarlijks met 10 tot 15 procent. Men is niet meer alleen op zoek naar een zon, zee en strand vakantie, maar heeft behoefte aan een beleving in de pure natuur, waarbij ook de lokale bevolking er de vruchten van plukt. Dit blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Explore Tanzania. Zelf speelt de reisorganisatie, gespecialiseerd in op maat (safari-) reizen, dit jaar in op de toenemende vraag naar duurzaam reizen met de introductie van hun eigen accommodatie, de exclusieve Green Camps.

Groeiende markt
Uit onderzoek is gebleken dat de groeiende markt voor duurzaam toerisme wordt veroorzaakt door twee factoren: de groeiende belangstelling voor de natuur en het milieu enerzijds en de groeiende zorg over de negatieve impact van de ongecontroleerde ontwikkeling van het toerisme anderzijds. Door een 'groene' reis te boeken, willen reizigers niet alleen zelf een goede tijd hebben, maar er ook voor zorgen dat het de lokale bevolking iets goeds oplevert. Duurzame toeristen zijn over het algemeen van middelbare leeftijd met een hoger inkomensniveau.

Gemeenschapsgevoel
Duurzaam toerisme - mits correct uitgevoerd - creëert onder meer werkgelegenheid en bevordert de lokale economie. 'De beste manier om de winsten uit toerisme terug te laten vloeien naar de lokale gemeenschap, is om deze gemeenschap te betrekken in de ontwikkeling en het management van bijvoorbeeld een safari,' aldus Marjolijn Duller-Pronk, eigenaresse en oprichtster van reisorganisatie Explore Tanzania. 'Op deze manier werken wij voor alle safari's die we aanbieden samen met Wayo Africa, waar alleen lokale gidsen werken en opgeleid worden.' Dit wordt ook wel community-based toerisme genoemd.

Beleving in de pure natuur
Explore Tanzania is één van de reisorganisaties die inmiddels al bijna tien jaar duurzame reizen op maat aanbiedt. Explore Tanzania heeft Green Camps geïntroduceerd in Tanzania, eco-vriendelijke privékampen midden in de natuur, kleinschalig maar met luxe. De kleine kampen staan op de mooiste locaties in de nationale parken van Tanzania. 'Dit is de meest pure vorm van overnachten in Tanzania. De kampen worden regelmatig verplaatst naar de beste plek in het park, afhankelijk van waar de wilde dieren zich op dat moment bevinden. Door de kleinschaligheid en de mobiliteit ervan heeft het kamp geen negatieve impact op de natuur' licht Marjolijn toe.

Bewustzijn
Bewust omgaan met de natuur is voor Explore Tanzania belangrijk en dit blijkt ook verder uit de volgende feiten:
* Alle lampen in het Explore Tanzania Greenn Camp branden op zonne-energie.
* Er wordt gekookt met 'bio-brickss' in plaats van houtskool.
* Alle maaltijden worden bereid met verse iingrediënten die gekocht zijn op lokale markten, winkels en boerderijen.
* Ook heeft de reisorganisatie een samenwerrking met een zuiveringsbedrijf. Zij leveren gezuiverd drinkwater in een tank waardoor het gebruik van plastic flesjes overbodig is.
* Explore Tanzania organiseert wandelsafarii's in delen van de nationale parken waar geen auto's mogen komen. Er zijn geen accommodaties, alleen de Green Camps worden in dit wandelgebied neergezet.

Respect voor de bevolking
Marjolijn Duller-Pronk, oprichtster en eigenaresse van Explore Tanzania: 'Voor onze reizen werken wij zoveel mogelijk op een duurzame manier. Dit doen wij door het geven van opleidingen en het samenwerken met Tanzanianen op alle verschillende niveaus binnen onze organisatie. Daarnaast werken wij samen met accommodaties die ook met respect omgaan met hun personeel en de lokale bevolking mee laten profiteren. Vaak zijn het deze kleinschalige en zelfstandige lodges die het best in staat zijn in het betrekken van de lokale bevolking in macro-initiatieven. Op de lange termijn zal deze pure vorm van duurzaam toerisme meer werkgelegenheid creëren en de lokale economie bevorderen. We dragen hier graag ons steentje aan bij.'

Over het onderzoek
Explore Tanzania heeft desk research verricht op basis van verschillende bronnen. Er is onder andere gebruik gemaakt van het Journal of Sustainable Tourism (maart 2010) en artikelen op http://reizen-en-recreatie.infonu.nl, www.theecologist.org, http://spain-travel.jouwweb.nl en www.fairtourism.nl.

Over Explore Tanzania
Explore Tanzania is de eerste gespecialiseerde organisatie in Nederland voor reizen naar Tanzania en Zanzibar. Gedreven door haar passie voor het land belooft zij de ultieme en pure Afrika-beleving. Reizen midden in de grote wildmigratie, weg van de massa, versmolten met de natuur, met een 100% garantie op wildlife. Hierbij maakt Explore Tanzania gebruik van haar rijke kennis van en diepgewortelde persoonlijk netwerk in Tanzania. Kwaliteit en service staan voorop. Dit blijkt niet alleen uit de zorgvuldig geselecteerde lokale partners voor accommodaties, transport en reisgidsen, maar ook uit het maatwerk dat Explore Tanzania biedt. Een reis die is afgestemd op ieders persoonlijke voorkeuren. Of dat nu luxe, comfort of juist eenvoud is. www.exploretanzania.com

*** Noot voor de redactie ***