Ingezonden persbericht


Persbericht juli 2011

VANGST

kabinet van angsten en verlangens

Keer op keer zat ze daar weer op straat achter haar tafeltje met typemachine om de angsten en verlangens van toevallige passanten te verzamelen. In Londen, maar ook in 's-Hertogenbosch, Dordrecht, Almere en Enschede. En nu is het dan zover: theatermaker en -vormgever Roos van Geffen presenteert VANGST, een theatervoorstelling op locatie over onze diepste drijfveren.

Angst en verlangen
Wat is jouw grootste angst? Dat je straks niet hebt gedaan wat je wilde doen? Armoede? Ziekte? Dood? De mensen aan wie theatermaker en theatervormgever Roos van Geffen het vroeg, plaatsten tegenover hun grote angsten evenveel grote verlangens. VANGST heeft al die dromen en spinsels gevangen, en laat ze nu weer los.

Zou het - zeker in deze onzekere tijd - niet prachtig zijn als we angst, misselijkmakend en verlammend, kunnen omzetten in het veel daadkrachtigere verlangen? Heeft elke angst niet al een element van verlangen in zich? Immers: Is de angst om te sterven niet het verlangen om te leven? Is de angst voor de hoogte niet het verlangen van het lichaam om zich naar beneden te storten? En is de angst om te verliezen niet het verlangen om te behouden?

Roos van Geffen
De essentie van de dingen vind je niet in de beschrijving ervan, maar in het ervaren. Vanuit dit motto maakt Roos van Geffen theater. In haar ervaringsvoorstellingen neemt zij de tijd om de sensitiviteit van de toeschouwer op subtiele wijze te prikkelen. Zij opent de blik voor details die je anders makkelijk over het hoofd ziet. In de ruimte die zij schept, geeft zij haar publiek een moment van rust en zelfreflectie, een intens verstilde ervaring in een hectische wereld.

Roos van Geffen studeerde theatervormgeving. Sinds1997 creëert zij installaties en voorstellingen voor verschillende (internationale) festivals, zoals Festival aan de Werf, Theaterfestival Boulevard, De Zomer van Antwerpen en het Spaanse Festival VEO. Daarnaast werkt zij als freelance decor- en kostuumontwerper. Onlangs vertegenwoordigde zij Nederland op de Quadrianale van Praag 2011, de wereldtentoonstelling van theatervormgeving. Na vijf jaar onder de vleugels van Huis en Festival aan de Werf in Utrecht, werkt Roos van Geffen nu vanuit Corrosia! in Almere.

Last minute ontboezemingen
Tot op het laatste moment kan publiek zijn angsten en verlangens toevoegen aan VANGST. In elke stad zitten Roos en haar typemachine in de week voorafgaand aan de eerste voorstelling ergens in een winkelstraat, bij het station of voor het stadhuis. Volg haar op Facebook (Stichting Immens) om te ontdekken waar je haar tegen kunt komen. Grote kans dat ook de ontboezemingen aldaar nog een plek in de voorstelling krijgen.

Credits
Concept en regie: Roos van Geffen. Dramaturgie: Yvonne Franquinet. Performers: Anne van Balen en Fabián A. Santarciel de la Quintana. Zakelijke leiding stichting Immens: Janna Verhoeven. Productieleiding: Esther van Rooijen. Publiciteit: Mayke Klomp. VANGST is een coproductie van Stichting Immens en Corrosia! in Almere en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Flevoland, Gemeente Almere, Fonds Podiumkunsten, VSBfonds en SNS REAAL Fonds. Met dank aan Huis aan de Werf en Theaterfestival Boulevard 's-Hertogenbosch.

Speeldata
4 t/m 14 augustus 2011 in 's-Hertogenbosch: www.festivalboulevard.nl.
1 t/m 4 september 2011 in Dordrecht: www.kunstmin.nl 16 t/m 18 september 2011 in Almere: www.corrosia.nl. 28 september t/m 1 oktober 2011 in Enschede: www.grenswerk.nl.

Voor meer informatie zie: www.roosvangeffen.com.


- Einde persbericht -



Ingezonden persbericht