Vlaamse Overheid

krijgt grondige opknapbeurt

E19 tussen Antwerpen en Mechelen krijgt grondige opknapbeurt

Vlaamse overheid

dinsdag 26 juli 2011

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op vrijdag 5 augustus met grondige onderhoudswerken op de E19 tussen Antwerpen en Mechelen, voornamelijk in de rijrichting van Brussel. De ingreep duurt tot 12 september, maar heeft vooral in de verkeersluwe augustusmaand een ernstige impact op het verkeer. Naast een grondige en noodzakelijke opknapbeurt van het wegdek verdwijnt ook de splitsing in Kontich.

De werkzaamheden vinden in augustus en september plaats. In augustus neemt de aannemer een strook wegdek van drie kilometer nabij Kontich en daarna een strook van drie kilometer nabij Mechelen-Noord onder handen. Het gaat om zeer grondige onderhoudswerken in de rijrichting van Brussel, waarbij de volledige rechterrijstrook en een aantal lagen van de overige rijstroken vernieuwd worden. Ook verdwijnt de splitsing van de E19 in Kontich.

In september komt een strook wegdek aan bod nabij de Craeybeckxtunnel. In tegenstelling tot de werkzaamheden in augustus, wordt in september wél in beide rijrichtingen gewerkt.

Timing & hinder
De aannemer start op 5 augustus in Kontich. Het opzet is om die werkzaamheden af te ronden op zaterdag 20 augustus. Op zondag 21 augustus begint de tweede fase nabij Mechelen-Noord. Op 31 augustus is ook die ingreep achter de rug. Tijdens de twee ingrepen (Kontich en Mechelen-Noord) in augustus, moet het verkeer in beide rijrichtingen over twee rijstroken. Tot 20 augustus blijft ook de oprit richting Brussel aan het UZA afgesloten. Vanaf 21 augustus tot 31 augustus wordt oprit Mechelen-Noord vanaf de N16 afgesloten. Wie richting Brussel wil, rijdt om via de R6.

Om de hinder in te perken, vinden beide onderhoudswerken bewust in de verkeersluwe augustusmaand plaats en houdt de aannemer er een strak werkregime op na. Op de Antwerpse ring komen in augustus ook elektronische borden die de actuele reistijden naar Brussel voor de A12 en de E19 vergelijken. Pendelaars kunnen dan zelf bepalen of de A12 een valabel alternatief is voor hun traject.

De hinder in september is veel beperkter. Dan vinden de onderhoudswerken nabij de Craeybeckxtunnel enkel 's nachts plaats. Overdag beschikken automobilisten steeds over alle rijstroken. Enkel tussen 20 uur `s avonds en 6 uur 's ochtends wordt er gewerkt.

De webpagina www.wegenenverkeer.be/E19 houdt alle weggebruikers op de hoogte van het opzet, de planning, fasering en alle tijdelijke maatregelen.