Gemeente Eemsmond


Vlinder mee op 6 en 7 augustus

Blauwtje / Foto: Ellen Nijholt

Op 6 en 7 augustus wordt overal in Nederland en België door jong en oud gespeurd naar vlinders in de tuin. In België al voor de vijfde maal, in Nederland is dit jaar de derde editie. Alle waarnemingen kunnen worden doorgegeven op www.vlindermee.nl.

Waarom tellen?
Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin. Maar waarom zou u ze tellen? Door de vlinders in uw eigen tuin te tellen, kunt u meten hoe het met de natuur in uw omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en op klimaatverandering. Begin dit jaar werden er veel vlinders gezien. Door het warme voorjaar vlogen de vlinders volop. Helaas betekent dit niet dat het goed gaat met de vlinders. Als we naar het langjarig gemiddelde kijken, gaan veel soorten hard achteruit. En dat geldt ook voor de `gewone' tuinvlinders: de citroenvlinder en de dagpauwoog bijvoorbeeld hebben het zwaar.

Niet moeilijk
Meedoen met de tuinvlindertelling is heel makkelijk: tel het komend weekend de vlinders in uw tuin. Het maakt niet uit of u de vlinders op een bloem hebt gezien of fladderend door de lucht. Belangrijk is wel dat u niet twee keer dezelfde vlinder telt. Schrijf daarom alleen het grootste aantal vlinders op, dat u op eenzelfde moment hebt gezien.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.vlindermee.nl.