Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 5 AUGUSTUS 2011

'Illegal Pool Party' is protest tegen gemeentelijk Gay Pride beleid

Uit protest tegen de overregulering van Gay Pride organiseren Gays&Gadgets en Black Body bij de Spuistraat 44 op Gay Pride zaterdag 6 augustus een "illegal Poolparty". Het protest richt zich tegen de veel te strenge regels en voorschriften tijdens Gay Pride en tegen de eenzijdige beslissing van de Gemeente om het aantal straten waar tijdens Gay Pride straatactiviteiten mogen worden georganiseerd, niet uit te breiden.

Gays&Gadgets eigenaar Hans Verhoeven: "De overregulering van de Gemeente slaat kleine initiatieven uit de community compleet dood. Dat er een beveiliger en een EHBO-er aanwezig moeten zijn tijdens onze pool-party, daar kan ik nog begrip voor opbrengen, alhoewel volstrekt overbodig. Maar wanneer er serieus wordt opgemerkt dat we ook even contact op moeten nemen met het duikteam van de brandweer blijkt toch wel het verschil van denken tussen de twee werelden. Wij hebben het over een kinderbadje van 3 meter met een waterdiepte van 50 centimeter, zij zetten daar het duikteam van de brandweer voor in. Als die in dat bad gaan liggen is het gelijk vol!"

Rick Souwerbren, eigenaar van Black Body: "En als we al aan alle voorwaarden zouden kunnen voldoen hadden we nog geen vergunning gekregen. De Gemeente vind Gay Pride namelijk groot genoeg en heeft eenzijdig besloten het niet uit te breiden met nog meer straatactiviteiten. Maar zelf wel bij de Vijzelstraat een tent en een tribune neer willen zetten om de bewoners rondom de Noord-Zuid lijn te paaien. Dat de rem wordt gezet op de instroom van niet-community ondernemers die op de eerste zaterdag van Augustus 'Gay for a day' zijn en snel hun zakken willen vullen is volstrekt terecht. Maar wij zijn onderdeel van de community, ondersteunen middels sponsoring tal van initiatieven die bij de Gemeente niet meer hoeven aan te kloppen en op de dag dat we dat een beetje terug kunnen verdienen worden we buiten spel gezet."

Verhoeven: "Het gemeentelijk beleid gaat ook volledig voorbij aan het feit dat de gay community nomadisch is: Leidseplein en Leidsestraat in de jaren '70, Amstel en omgeving in de jaren '80, de Reguliersdwars in de negentiger jaren en nu is het gebied tussen Dam en Centraal Station, met name Spuistraat, Warmoesstraat en Zeedijk enorm in opkomst. De Gemeente heeft nog niet door dat de karavaan verder is getrokken en probeert met man en macht van de Reguliers weer een gay straat te maken. Dat zie ik niet gebeuren. En ondertussen kunnen de gebieden waar de community zijn nieuwe wortels uitstrekt niet volwaardig deelnemen aan Gay Pride."

Om hun bezwaar tegen het gemeentelijk beleid kracht bij te zetten organiseren Black Body en Gays&Gadgets zaterdag, zonder vergunning, een 'beach experience', met een zwembadje, een loterij, een heuse Badmeesteres, een juice bar en een DJ. Wie deel wil nemen aan de loterij zal een lot uit het midden van het zwembad moeten halen. Zwembroek en handdoek worden in bruikleen gegeven.

Deze actie wordt ondersteund door de eigenaren van de volgende ondernemingen in de Spuistraat:

Bar Prik, Amsterdam Gay Zone, Boysclub 21, Black Body, Gays&Gadgets, Gay Tourist Information Centre GAYtic

Gays&Gadgets en Black Body
Spuistraat 44
tijdens Gay Pride geopend van 09:00-21:00 uur


---


Noot voor redacties


noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht