Gemeente Hardenberg


05 augustus 2011
Veilige fietsroute tussen Lutten en Dedemsvaart

De gemeente Hardenberg heeft een verkeersveilige fietsverbinding gerealiseerd tussen Lutten en Dedemsvaart. De Dedemsvaartseweg-Noord en een deel van de Tottenhamstraat zijn verkeersveilig ingericht volgens de principes van Duurzaam Veilig.

Het college van burgemeester en wethouders hecht veel waarde aan het zorgen voor veilige fietsroutes voor scholieren. Daarom wordt gewerkt aan het realiseren van een veilige fietsroute tussen Dedemsvaart en Hardenberg. Als onderdeel hiervan is het weggedeelte van de Dedemsvaartseweg-Noord en Tottenhamstraat tussen de Baanbrekersweg en de Woudbloemweg opnieuw ingericht.

Deze fietsroute tussen Lutten en Dedemsvaart wordt veel gebruikt door scholieren die op de fiets naar school gaan. De voormalige provinciale weg had vroeger een belangrijke verkeersfunctie en daarom een breed wegprofiel. Vanwege de variërende maximumsnelheden binnen de bebouwde kom, was het voor de weggebruiker echter niet altijd duidelijk wat er werd verwacht. Omdat doorgaand verkeer van de N377 gebruik kan maken, kon de route Dedemsvaartseweg-Noord en Tottenhamstraat een inrichting krijgen die past bij de functie van de weg.

De weg is opnieuw ingericht volgens de principes van Duurzaam Veilig. Langs de weg zijn fietssuggestiestroken aangebracht, er zijn snelheidsremmende voorzieningen aangebracht en de rijbaan is visueel en fysiek versmald. De snelheidslimiet is over het hele wegvak verlaagd naar 50 km/uur. In de nieuwe situatie is sprake van een eenduidig en herkenbaar wegbeeld.

Het verkeersveilig maken van de weg is gecombineerd met onderhoudswerkzaamheden aan de weg. Ook is aan de riolering gewerkt en is het hemelwater afgekoppeld. Zo kon de aanleg van de verkeersveilige voorzieningen op een kostenefficiënte manier worden uitgevoerd. De werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Vanwege de lange winter heeft de uitvoering wel iets meer tijd in beslag genomen dan was gepland.

Als onderdeel van het verbeteren van de fietsroute tussen Dedemsvaart en Hardenberg zijn in 2008 en 2009 al het Rheezerend en een deel van de Tottenhamstraat opnieuw ingericht. De herinrichting van de fietsroute Lutten-Dedemsvaart is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de provincie Overijssel in het kader van het 'uitvoeringsprogramma fiets 2010 2011'.