Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 6augustus 2011
(497 woorden)

Start voorprogramma WJD in parochie H. Lodewijk Leiden

H. Mis met Mgr. Van den Hende en Mgr. De Bekker

Vrijdagavond 5 augustus vond om 18.00 uur de start plaats van de Wereldjongerendagen van de parochie H. Lodewijk te Leiden. Kapelaan M. Remery heette Mgr. J.H.J. van den Hende en Mgr. W. de Bekker samen met de Nederlandse jongeren van de parochie en de Surinaamse jongeren van harte welkom. Aan Mgr. Van den Hende werd een stripboek overhandigd dat vers van de pers is verschenen.

Het stripverhaal vertelt van de H. Karl Leisner, die in de jaren dertig door de bisschop van Münster werd benoemd tot diocesaan jeugdgroepsleider. Hij werd ziek, verraden en door de Gestapo gevangen genomen. Op 17 december 1944 wijdde de Franse gevangene bisschop Gabriel Piguet met gevaar voor alle betrokkenen de ten dode opgeschreven Leisner tot priester. Het stripboek verschijnt in zes talen, in het Duits, Engels, Frans, Pools, Spaans en nu voor het eerst in het Nederlands. De 240 deelnemers van WJD Rotterdam en de 60 uit Suriname krijgen het stripboek cadeau.

Daarnaast ontving Bisschop Van den Hende tevens het eerste exemplaar van een bundel met daarin een selectie van gebeden, preken en toespraken van Paus Johannes Paulus II. Ook deze bundel krijgen je WJD-jongeren mee op hun pelgrimage naar de Wereldjongerendagen te Madrid.

Mgr. Van den Hende gaf het thema van de Wereldjongerendagen een bijzondere dimensie mee door in zijn preek te spreken over het geschenk van Jezus zelf. Hij zei: "Het centrale thema van de WJD in Madrid is: geworteld zijn in Christus Jezus. Geworteld zijn klinkt alsof je op een vaste plek blijft, als een boom met wortels in de grond. In de bijbel kun je lezen dat geworteld zijn betekent: gevoed worden en leven ontvangen. Lees maar in psalm 1. Daarin wordt gesproken over een mens die verbonden is met God als over een boom -aan water geplant- die vruchten voortbrengt. De WJD vragen dat wij op weg gaan, in beweging komen. Vandaag vieren wij allereerst samen de eucharistie. We willen geworteld zijn in Christus, in bijbelse zin. We worden in deze eucharistie door Christus gevoed, door Zijn woord en sacrament. Daarna gaan wij op weg naar Madrid. En iedere dag wanneer we onderweg de eucharistie vieren, mogen we tevens beseffen dat Christus met ons meegaat, als tochtgenoot. Dat is Zijn geschenk aan ons. Ieder van ons mag in vertrouwen zijn leven verbinden met Christus, je van God gekregen roeping beantwoorden door je talenten in te zetten voor je naaste, voor Gods Rijk. Ik hoop en bid dat we geworteld mogen blijven in Christus, en zo mogen groeien en geloof, hoop en liefde. Niet alleen op weg naar Madrid, maar ook op de rest van onze levensweg met de Heer."

Mgr. De Bekker sprak ten slotte zijn hoop uit dat de pelgrimage van Madrid de jongeren mooie ervaringen zal brengen waar zij ook ná Madrid de vruchten van kunnen plukken. De reiswens van Mgr. De Bekker verwees daarbij naar de boodschap van de preek: "Ga van zelf. Ik wens jullie een goede reis toe en een behouden thuiskomst."

Einde bericht


---

Noot voor de redactie /