KNHS

Bretton Woods naar brons op WK in Verden

6 augustus 2011



VERDEN (KNHS) - De KWPN goedgekeurde hengst Bretton Woods (Johnson x De Niro) van de combinatie Van Limpt (Joppe) en Witte (Schijndel) heeft op het WK voor vijfjarige dressuurpaarden onder Emmelie Scholtens (Schijndel) de bronzen medaille weten te veroveren. Het deelnemersveld aan de finale van dit kampioenschap was van een zeer goed gehalte, met als absolute uitschieter de in Engeland gefokte Woodlander Farouche (Fürst Heinrich x Dimaggio) onder de Engelse ruiter Michael George Eilberg. Voor het KWPN was dit een zeer succesvol kampioenschap, want er kwamen in de finale met vijftien starters maar liefst vijf paarden uit dit fokgebied in actie en zij eindigden op de plaatsen drie, vier, vijf, acht en vijftien.

Het Nederlandse internationale jurylid Mariette Sanders was zeer onder de indruk van de prestaties van de Nederlandse ruiters. "Emmelie Scholtens heeft met Bretton Woods een schitterende hoogbenige hengst onder het zadel. Dit paard is zeer imponerend in draf en toont dan een prachtig voorbeen. In de stap laat het paard een mooi losgelaten beeld zien. In de galop had Bretton Woods af en toe even last van spanning. Voor mij had dit paard een waardige wereldkampioen bij de vijfjarigen kunnen zijn, als de twee andere paarden niet zo goed waren. De winnaar Woodlander Farouche is een schitterende merrie, en ze is in alle drie de bewegingsvormen superieur was. Voor de prachtig schrijdende stap hebben we als jury een tien gegeven. De galop hebben we beoordeeld met een 9.8 en dat cijfer hebben we ook kunnen geven voor de totaal indruk die we van dit paard als dressuurpaard hebben gekregen", vertelde Sanders, die ook van de als tweede eindigende Damon's Devine )Damon Hill x Rubin Royal) zeer onder de indruk was geraakt. Met 9.2 voor de draf, 9.3 voor de stap en 8.9 voor de galop eindigde deze merrie als tweede.
Zeer sterk was ook het optreden van Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Boston STH (Johnson x Quattro B). "Ik heb echt even 'wow' tegen mezelf gezegd toen Hans Peter klaar was met zijn rit. Dit paard heeft een hele goede draf, met een schitterend front en lijkt mij een Grand Prix paard pur sang. Boston is niet de grootste, maar in de ring maakt hij zich wel groot. De stap zou iets meer uit de schouder mogen komen maar in de galop is hij altijd bergop", vertelde Sanders.
Ook de vijfde plaats in de eindrangschikking was voor een KWPN'er, maar in Belgische dienst. "Tom Franckx-Goen bereed de indrukwekkende IPS Bon Bravour (Painted Black x Chronos), die heel veel beweging toont in stap en draf, maar dat zou van achter uit net iets explicieter accenten kunnen worden gegeven".
Emmelie Scholtens die in deze finale twee ijzers in het vuur had reikte met Borencio (Florencio x Lord Sinclair) naar de achtste plaats. "Dit paard had af en toe in de proef even moeite met de aanleuning, waardoor de balans af en toe licht verstoord werd. Daarbij doet Borencio nog iets groen aan en kan de zelfhouding nog verbeterd worden", aldus Sanders.
Geert-Jan Rateland ('s-Gravenzande), die zich via de herkansing voor deze finale had weten te plaatsen, eindigde met TC Beau Deux als laatste. "Ik vond het een gedegen proef, maar het paard oogde in zijn derde wedstrijd in drie dagen iets moe. We misten ietwat de lichtheid", vervolgde Sanders.

Overigens lijkt het nog de vraag of de hengst Bretton Woods van Emmelie Scholtens de terugreis naar Schijndel gaat meemaken. De Duitse hengstenhouder Paul Schockemöhle heeft zijn oog op dit paard laten vallen. Nico Witte, eigenaar van de hengst, zei na afloop van de huldiging van de kampioen er van overtuigd te zijn de deal op zaterdagavond nog af te ronden.

Op zondag staat in Verden de finale van het wereldkampioenschap voor zesjarige dressuurpaarden op het programma. Daarvoor hadden zich reeds rechtsreeks geplaatst Emmelie Scholtens met Astrix, Laurens van Lieren (Stad Aan 't Haringvliet) met Presidents Avanti en Theo Hanzon met IPS Amazing Star. Vandaag werd de kleine finale verreden, waarvan de beste drie zich alsnog voor de finale konden plaatsen. Gerdine Maree (Honselersdijk) pakte deze kans met TC Athene (United x Jazz), door als derde te eindigen. Ook de Duitse Jana Freund wist zich met de KWPN gefokte Aaron (Florencio I x Record) voor deze finale te plaatsen, waardoor het KWPN ook in deze eindstrijd met vijf paarden vertegenwoordigd is. Christa Laarakkers (Winschoten) miste de finale door met Aston Martin (Uphill x Cabochon) als vijfde te eindigen, op 0.08 p. achterstand van Maree.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.verden-turnier.de

Uitslag Finale WK 5-jarige dressuurpaarden:


1) Michael George Eilberg (Eng) - Woodlander Farouche (Fürst Heinrich x Dimaggio) - 9.72

2) Helen Langehanenberg (Dui) - Damon's Divene (Damon Hill x Rubin Royal) - 9.12

3) Emmelie Scholtens (Schijndel) - Bretton Woods (Johnson x De Niro) - 8.88

4) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Boston STH (Johnson x Quattro B)
- 8.74

5) Tom Franckx-Goen (Bel) - IPS Bon Bravour (Painted Black x Chronos) - 8.64
8) Emmelie Scholtens - Borencio (Florencio x Lord Sinclair I) - 8.40 15) Geert-Jan Raateland ('s-Gravenzande) - TC Beau Deux (Ravel x Gouverneur) - 7.44

Uitslag Kleine Finale WK 6-jarige dressuurpaarden:


1) Senta Kirchhoff (Dui) - Soulmate - 8.38

2) Jan Freund (Dui) - Aaron (Florencio I x Record) - 8.36
3) Gerdine Maree (Honselersdijk) - TC Athene (United x Jazz) - 8.10 3) Kristine Möller (Den) - Freak Blue Phantom - 8.10
5) Christa Laarakkers (Winschoten) - Aston Martin (Uphill x Cobochon) - 8.02
12) Jonna Schelstraete (Gemonde) - Alonzo (Contago x Ferro) - 7.72

Foto's Emmelie Schotens en Bretton Woods door: www.melissen.net