Ingezonden persbericht


Zondag 7 augustus, 15.30 uur
Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere
Entree: 20 euro / 15 euro
Atrium String Quartet met Misha Fomin (piano) (Rusland) Met pianokwintetten van Elgar en Sjostakovitsj
In de eerste week van augustus is het vermaarde Atrium strijkkwartet actief op het Orlando Festival in Kerkrade, het oudste kamermuziekfestival van Nederland, vernoemd naar het legendarische kwartet. Het bleek gemakkelijker dan gedacht dit Russische kwartet naar Zeeland te halen, samen met hun landgenoot, pianist Misha Fomin. Er staan twee 20e eeuwse meesterwerken op de lessenaar. Het laatromantische werk van Elgar staat in schril contrast met het werk van Sjostakovitsj. Elgar componeerde zijn pianokwintet in de prachtige zomer van 1918, omgeven door de vredige natuur van Sussex. Het pianokwintet van Sjostakovitsj kwam tot stand in de zomer van 1940, het begin van de tweede Wereldoorlog. Het Atrium strijkkwartet bestaat al ruim 10 jaar, maar wordt nog steeds als jong en dynamisch aangemerkt en terecht, gelet op hun concerten, waarin emotie, intellect en virtuositeit een vruchtbare verbinding aangaan. Het kwartet heeft grote internationale prijzen op haar naam staan, zoals de strijkkwartet-competities van London (2003) en Bordeaux (2007). Het kwartet werd in haar loopbaan begeleid door niet de minsten, zoals Stefan Metz van Orlando, notabene in Nederland, en leden van andere, ook niet onbelangrijke strijkkwartetten (Alban Berg, Vermeer, Tokyo e.a.). Ook pianist Misha Fomin heeft een Nederlandse connectie, in de zin dat hij niet enkel in Moskou studeerde, maar ook in Weimar en Amsterdam. Met name zijn vertolkingen van Chopin zijn spraakmakend, goed gedocumenteerd op cd en met grote regelmaat gebracht in de grote concertzalen van de wereld, zoals het Concertgebouw te Amsterdam, de Weense Musikverein en Carnegie Hall te New York. Niet de minsten dus deze middag, laat de kans om deze Russische talenten aan het werk te zien, niet aan u voorbijgaan. Uit de pers:
"A beautifully balanced group with a fine, burnished tone and excellent blend" The Strad
Zondag 14 augustus, 15.30 uur
Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere
Entree: 15/12 euro
Amsterdam Ensemble feat. Rosanne Philippens (viool) Met werk van Dvorak, Glinka, Chatsjatoerjan en Bartók Het Amsterdam Ensemble is in januari 2009 opgericht door Michael Hesselink (klarinet), Eildert Beeftink (piano) en Julia Tom (cello), drie jonge musici, allemaal prijswinnaars van belangrijke nationale en internationale concoursen, die individueel hun sporen hebben verdiend in het internationale muziekleven. Het officiële debuutconcert, tijdens het Grachtenfestival Amsterdam 2009, maakte meteen duidelijk, wat de grote kracht van dit ensemble is: op het hoogste niveau een buitengewoon breed spectrum aan kamermuziek aanbieden. Het Amsterdam Ensemble werkt samen met eminente gastmusici, met welke voor elk concert opnieuw unieke combinaties worden gevormd. Recentelijk waren dat Liza Ferschtman, Christianne Stotijn en Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr, deze keer is het violiste Rosanne Philippens, winnares in 2009 van het prestigieuze Oscar Back Nationaal Vioolconcours. Het programma kent een sterk Oost-Europees karakter, met componisten als Bartók, Chatsjatoerjan en Glinka, het zwaartepunt ligt echter bij Antonin Dvorak's fantastische 'Pianotrio no. 4 in e-klein, "Dumky"' Bezetting
Eildert Beeftink - piano
Julia Tom - cello Michael Hesselink - klarinet met
Rosanne Philippens - viool
Zondag 21 augustus, 15.30 uur
Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere
Entree: 15 / 12 euro
Fortuna met 'Joie, plaisence'
Werk van Guillaume de Machaut
Guillaume de Machaut (1300-1377) is de belangrijkste en meest veelzijdige componist van de veertiende eeuw, een pionier van de 'ars nova', die generaties componisten na hem heeft geïnspireerd en beïnvloed. Leefde hij niet ruim zes eeuwen geleden maar in een minder ver verleden, en stond zijn muziek in een levende traditie, dan zou Machaut anno nu ongetwijfeld in één adem genoemd worden met het rijtje grote componisten als Bach, Beethoven of Brahms. Als geen ander beheerste Machaut de muzikale vormen, die zijn tijd bood; van de éénstemmige lai en complainte afkomstig uit de oudere tradities van de troubadours en trouvères, tot aan de polyfoon gezette ballades, virelais en bordeaux, zo bepalend voor de nieuwe liedkunst van de late middeleeuwen. En wie zou dit werk beter kunnen vertolken dan Fortuna, het internationale, maar in de kern Nederlandse oude muziek-ensemble, als een van de weinigen in de Lage Landen gespecialiseerd in genoemde 'ars nova' en de daarvan afgeleide 'ars subtilior'. Bezetting:
Jacqueline Dubach - artistieke leiding & consortfluiten Hilde Van Ruymbeke -sopraan Christopher Kale -tenor
Elly van Munster -luit
Jonathan Talbott -vedel
Zondag 28 augustus, 15.30 uur
Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere
Entree: 15 euro / 12 euro
Tetra Lyre Pianokwartet (Belgie)
met werk van Dvorak, Lekeu en Mozart
Tetra Lyre is een organisch gegroeid ensemble van gelijkgestemde musici. Alle musici hebben een stevige ervaring opgebouwd in de kamermuziek of als solist. De basis van het ensemble wordt gevormd door een pianokwartet, dat vanuit de grote canon van het negentiende-eeuwse kamermuziekrepertoire de muziekgeschiedenis verkent en de traditie daarbij als grote en eigentijdse uitdaging ziet. Met deze vaste kern worden uiteenlopende programma's gespeeld. Natuurlijke spontaneïteit gaat samen met gedreven, intens en intelligent musiceren. In 'Diapason' werd hun eerste cd met de twee pianokwartetten van Dvorak zeer lovend onthaald: 'La comparaison avec l'ancienne version de référence des Julliard et Firkusny est passionnante. La légèreté du piano apporte une lisibilité et une fraîcheur qui renouvellent notre écoute (...) ils mettent en évidence, avec un raffinement rare, les plus infimes détails de ces partitions inventives et variées(...)’ Bezetting:
Nana Kawamura -viool
Tony Nys -altviool Geert De Bièvre -cello
Jan Michiels -piano




Ingezonden persbericht