Kustwachtcentrum Den Helder

Persbericht van Veiligheidsregio Zeeland

PERSBERICHT zoekactie in Oosterschelde naar vermiste duiker

Op zondagochtend kwam kort na 10.00 uur de melding van een vermiste duiker op de Oosterschelde ter hoogte van de Gorishoeksedijk bij Scherpenisse.
Inzet
naar aanleiding van de melding zijn eenheden van brandweer Tholen met duikers en boot, eenheden van de politie met o.a. de politieheli en de ambulance uitgerukt. Ook de KNRM is met reddingboten van Neeltje Jans en Hansweert uitgevaren.

Zoekactie
Na aankomst op de lokatie is contact gezocht met de melder op het bootje. De bemanning was erg in de war en kon niet meer melden. Hierop is op het water met bootjes en de reddingboten gezocht. Op het land is door politie- en brandweereenheden gezocht. Na enige tijd werden op de glooing twee vermoeide maar evrder ongedeerde duikers aangetroffen. Deze duikers gaven aan dat zij van het betreffende bootje waren vertrokken. Nadat zij boven water kwamen bleek dat de boor verderop lag. Zij hebben gepoogd aandacht van de bemanning te zoeken, toen dit na geruime tijd niet lukte hebben ze besloten naar de wal te zemmen. Omdat zij duidelijk aangaven van het bootje te zijn vertrokken waar de melding vandaan kwam werd de zoekactie op dat moment gestopt. Nadat het bootje korte tijd later aan de wal lag bleek dat er nog een duiker werd vermist. Een duikinstructeur was met zijn leerling boven water. Nadat de leerling aan boord was, raakte de instructeur onwel en viel terug in het water en verdween onder water. Hierop is de zoekactie hervat. Een groot gebied is door de boten op het water, de heli in de lucht en vanaf de wal afgezocht. De opvarenden van het bootje en de famile van de duikinstructeur zijn door de politie opgevangen.
Vervolg
Na overleg met de ambulancedienst, de KNRM, het Kustwachtcentrum, de politie en de brandweer is omstreeks 13.45 uur besloten om de reddingsactie te staken omdat er geen reële overlevingskans meer is voor de duiker. De dienst waterpolitie van de KLPD zal samen met o.a. boten van Rijkswaterstaat het zoeken voortzetten.