KNHS

EK CIC2*: Nederland kansloos


7 augustus 2011


ASTON-LE-WALS (KNHS) Het Nederlandse deelnemersveld kon tijdens het EK CIC2*, beter bekend onder de oude naam EK Landelijke Ruiters, geen potten breken. De ene na de andere combinatie viel uit. Uiteindelijk beëindigde alleen reserve en debutant Simonne Tuytelaars (Weelde B.) met haar reusachtige Tiptop de wedstrijd. Groot-Brittannië won teamgoud, de hoogste individuele eer ging naar de Oostenrijkse Charlotte Dobretsberger met Excalibur MT.

Nederland, onder leiding van coach Fried van Stiphout, reisde met een kansrijk team richting het tweejaarlijkse EK op twee sterren niveau. Maar al na dressuur was Nederland nagenoeg kansloos. Het team stond na de zestallenproef vijfde van de vijf deelnemende landen en slaagde er niet in tijdens de individuele dressuurdag te stijgen. Maar in eventing is de wedstrijd pas gedaan aan de finish.
De zware cross hoge, brede hindernissen met enkele technische vraagstukken husselde het klassement volledig door elkaar. Voor Nederland verliep de crossdag zeer teleurstellend. Judith Anssems (Prinsenbeek) viel met Whitestone in de moeilijke tweede waterhindernis. Simone Willems (Deurne) reed de felle Catwood Toy Toy foutloos rond met slechts 21 seconden tijdsoverschrijding, maar werd na afloop uitgesloten. Haar paard had bloed bij de spoorplaats. Veterinair Emiel Welling: De jury volgde strikt het FEI-reglement: bij een druppeltje bloed wordt een combinatie uitgesloten. Er was echter geen enkele sprake van misbruik, de huid was niet doorbroken en vanmorgen was er niets meer van te zien.
Edith Tuytelaars (Baarle-Nassau) duikelde van Ukkepuk, toen hij te ver over een skyjump (hindernis 5b) sprong en struikelde in de landing. Anouk van Gerven (Chaam) en Prestige Z waren uitstekend onderweg, maar ook zij kwamen ten val in de bepalende waterhindernis. Jenny van Rijsewijk kreeg met Misty Brown direct op hindernis 3 een weigering. Na nog twee weigeringen gaf ze op. Normaal trekt hij er gruwelijk aan, maar nu niet. Ik heb er geen verklaring voor.
Renske Kroeze kon als laatste starter voor haar individuele kansen rijden. Ze nam het alternatief bij de waterhindernis en finishte 38 seconden buiten de tijd. De Nederlandse gifbeker was echter nog niet leeg: de volgende ochtend was Sunny Girl niet fit genoeg om een parcours te springen. Renske: De cross ging heel fijn, ik heb heerlijk gereden. Dit is een domper. Misschien was ze wel door de keuring gekomen, maar ik vind het niet eerlijk ten opzichte van het paard om nog te gaan springen. Jammer, ik had het graag uitgereden. Misschien over twee jaar.

Trots

Slechts één Nederlandse combinatie haalde de finish van de vierdaagse. Simonne Tuytelaars kwam met Tiptop, een eigen fokproduct van de familie Tuytelaars, als laatste bij de selectie en mocht als individuele deelnemer meerijden. Ze liep in de cross twee weigeringen op, maar haalde het eindklassement. Ik ben teleurgesteld over ons team, maar wel trots dat ik de wedstrijd heb uitgereden. Al zolang mijn zus Edith meedoet, wilde ik dit ook. Hier heb ik negen jaar over gedroomd. Simonne werd 27e.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen

EK CIC2*
Aston-le-Walls, Groot-Brittannië 3-7 augustus 2011

Individueel:


1. Charlotte Dobretsberger (OOS) Excalibur MT 44,3
2. Mary-Anne Carpenter (GBR) Alles Klar 45,6
3. Frederik Smet (BEL) United 51,3

27. Simonne Tuytelaars (Weelde, B) Tiptop 120,9

Foto Simonne Tuytelaars door: Petra Baas