Socialistische Partij Alkmaar


SP Alkmaar :: Weblog

Fractieweblog SP Alkmaar » Een krant die stemming maakt, speelt met vuur Reacties feed

zondag 7 augustus 2011

Een krant die stemming maakt, speelt met vuur

Hoort bij: algemeen, levensloopbestendige woonbuurten, mensenhandel, wonen door Matt Delahaij om 20:21 uur

De laatste tijd lijkt de redactie van de Alkmaarse Courant op de toer te zijn van Man Bijt Hond. Dat wil zeggen: Het echte nieuws is niet interessant genoeg, daarom maken we ons eigen nieuws. Met de berichtgeving over prostitutie, Achterdam en Spoorbuurt begeeft de krant zich op een hellend vlak. De vrouwen die door abrupt sluiten van een aantal ramen in de problemen komen, worden door de krant als probleem voor de Spoorbuurt neergezet, terwijl er niets is dat daar op wijst. Journalisten van de krant lijken wel een heksenjacht te willen veroorzaken.

Tendentieus nieuws

Natuurlijk is het aan de redactie om zelf te bepalen hoe ze het nieuws inkleurt. Dat is de basis van persvrijheid. Als een journalist een ernstige situatie op het spoor is, is het zijn journalistieke plicht dit naar buiten te brengen. De Alkmaarse Courant gaat verder. Niet gehinderd door feitenkennis worden er,om de lezers te behagen, berichten op de voorpagina geslingerd, die een ophitsend effect hebben.

Spoorbuurt geen prostitutiebuurt

De vrouwen die hun werkplek op de Achterdam kwijtraken, zullen hun werkzaamheden niet in de Spoorbuurt voortzetten. Dat zijn ze niet van plan en daar zijn ook de mogelijkheden niet voor.

Riskante journalistiek

Door te stellen dat de vrouwen die nu in de Spoorbuurt wonen, na sluiting van de ramen op de Achterdam, hun werk in de Spoorbuurt gaan voortzetten, neemt de redactie een ongekend risico. Er ontstaan angstgevoelens en onzekerheidsgevoelens bij bewoners van de Spoorbuurt.

Waar laten die bezoekers hun auto?

Komen daar ook drugdealers op af?

Worden onze kinderen belaagd door hijgerige hoerenlopers?

Zijn vrouwen in de buurt nog veilig?

Dit zijn vragen die steeds opnieuw gesteld worden als er ergens prostitutie opduikt. Mensen die in prostitutiezones wonen weten dat de genoemde overlast meestal niets met prostitutie heeft te maken maar vaak een heel andere oorsprong kent. Dit is echter voor de meeste mensen in doorsnee woonbuurten niet altijd even duidelijk.

Een krant is een maatschappelijk instituut waar veel mensen een heilig vertrouwen in hebben

In plaats dat de redactie serieus journalistiek onderzoek doet naar deze situatie, laten ze met ingezonden brieven het door henzelf aangestookte vuurtje heerlijk aanwakkeren. Man bijt hond, dat verkoopt pas lekker. De redactie lijkt hiermee haar verantwoordelijkheid voor de samenleving uit het oog te verliezen.

Vergelijking met de periode Jaap Heemskerk gaat niet op

De situatie nu is dan ook op geen enkele manier te vergelijken met de eind zeventiger jaren. Toen probeerde de Haagse Penose van de Spoorbuurt een prostitutiebuurt te maken. Er is in Alkmaar een afname van invloed van grote mensenhandelorganisaties en een toename van loverboy (pooierboy) constructies. Dat betekent 1 pooier met 1 prostituee. De dames die nu in de problemen raken vanwege de sluiting van de ramen, vinden het om meerdere redenen belangrijk om werk en wonen te scheiden.Laat de redactie stoppen met in het wilde weg allerlei onzin te roepen en laat ze eens beginnen met gedegen bronnenonderzoek.