Ingezonden persbericht


PERSBERICHT BOEDDHISTISCHE OMROEP

7 juli 2011

PRIMEUR: pianist Ronald Brautigam treedt op samen met shakuhachi-meester Yodo Kurahashi II

De Nederlandse pianist Ronald Brautigam gaf op 28 april j.l. in Gent een concert waarvoor hij de Japanse shakuhachispeler Yodo Kurahashi II om een bijdrage had gevraagd. De BOS laat nu de unieke opname van dit stuk horen, gevolgd door een interview met Kurahashi over zijn liefde voor de shakuhachi en de kunst om dit instrument te bespelen.

Shakuhachi-meester Yodo Kurahashi II: 'Ik voelde me vermorzeld tussen Beethoven en Beethoven.' Kurahashi voelde zich enigszins vermorzeld tussen de Beethovenstukken, zo verklaarde hij achteraf. 'Ik houd er niet van om me met Beethoven te meten.' Zijn stuk: 'Vader's woorden', een compositie voor shakuhachi en piano, werd in Gent voor het eerst ten gehore gebracht.

De shakuhachi is een oud Japans instrument. Het is eigenlijk een primitieve bamboefluit, waarbij over de opening heen wordt geblazen. In Japan werd het instrument vanouds door een verarmde sekte zenmonniken bespeeld. 'Die werden door hoger geplaatste zenmonniken niet geaccepteerd. De shakuhachi is daardoor altijd een instrument voor outsiders geweest', zegt Kurahashi. Hij verzet zich tegen het idee dat de shakuhachi boeddhistische muziek zou voortbrengen: 'Als ik sommige stukken speel, ben ik puur spiritueel. Maar bij andere stukken zit ik vol verlangens en begeerte. De shakuhachi heeft vele stemmingen.'

Yodo Kurahashi II
Meester Yodo Kurahashi II (1949) is een van de grootste Japanse shakuhachi-spelers. Hij werd in eerste instantie opgeleid door zijn vader, eveneens shakuchachi-speler. Hij haatte het. 'Ik hield van de Beatles.' Maar in de jaren zestig, toen Kurahashi veranderde in een student op de barricades, onderging zijn smaak een omgekeerde revolutie. Hij begon serieus en met liefde de shakuhachi te bespelen. Dat doet hij nu zo'n veertig jaar, over de hele wereld.

Ronald Brautigam
Ronald Brautigam (1954) is zowel nationaal als internationaal een van Nederlands beroemdste pianisten. Hij maakte furore met zijn opnamen van de integrale sonates van Mozart en Beethoven, uitgevoerd op fortepiano Hij treedt regelmatig als solist op met vooraanstaande orkesten in binnen- en buitenland, en heeft samengewerkt met dirigenten als Frans Brüggen, Riccardo Chailly, Charles Dutoit, Ed Spanjaard, Bernard Haitink, Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Roger Norrington, sir Simon Rattle, Edo de Waart en Andrew Parrott. Met de violiste Isabelle van Keulen vormt hij al jarenlang een duo.

Uitzending:
De Middenweg, 7 augustus om 22.30 uur op Radio 5
Concertregistratie Ronald Brautigam & Yodo Kurahashi Interview met Yodo Kurahashi II




Ingezonden persbericht