IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-radio
vanaf zondag 7 augustus 2011
Radio 5
18.00 - 19.00 uur: MUSICA RELIGIOSA: ZOMERPASSIE

In de maand augustus komt het IKON-radioprogramma Musica Religiosa met vier nieuwe afleveringen van 'Zomerpassies', waarin bekende Nederlanders aan het woord komen over hun favoriete religieuze muziek.

Schrijver Nicolaas Matsier (1945) is op 7 augustus de eerste Zomerpassiegast van dit seizoen. Matsier breekt in 1994 bij het grote publiek door met zijn boek Gesloten huis. Op zijn 15e viel Matsier van zijn geloof. Jaren later gaat hij de bijbel opnieuw lezen. Dit resulteert in 2003 in De Bijbel volgens en het onlangs verschenen Het Evangelie volgens. Matsier constateert dat er met het verdwijnen van kennis van de bijbel ook kennis van kunst, literatuur en muziek verloren gaat. Want wat betekent een 'kyrie' of een 'psalm' eigenlijk? Voor Zomerpassie stelde hij een muzieklijst samen met zijn favoriete musica religiosa. Hij heeft een grote voorliefde voor de 17e eeuwse Duitse componist Schütz, die hij net zo hoog acht als Bach.

Op 14 augustus Matthijs Koene, een van de weinige panfluitisten die Nederland rijk is. Hoewel begonnen met het spelen van psalmen en gezangen op zoetgevooisde wijze is hij inmiddels een heel andere kant opgegaan. Hij is een warm pleitbezorger geworden van moderne muziek voor panfluit en heeft zelfs bekende componisten als Daan Manneke en Roderik de Man zo ver gekregen dat ze speciaal voor hem stukken hebben gecomponeerd. Maar ook speelt hij graag sonates van Bach, Telemann en Händel. En houdt hij van Bach's orgelwerken en de inmiddels klassiek geworden Psalmensymfonie van Strawinsky. Een gedreven musicus op een bijzonder instrument!

De derde zondag van augustus is theologe en presentatrice Jacobine Geel (1963) te gast. Zij stelde voor Zomerpassie een lijst samen met haar favoriete musica religiosa. Een veelzijdige lijst met klassieke, moderne, volkse en atonale muziek. Een persoonlijk gesprek over de theologie van muziek.

Op 28 augustus ds. Ed Wijnands, die zich uit onvrede over de huidige psalmberijming heeft gewaagd aan het eigenhandig berijmen van een flink aantal psalmen. Hij heeft daar een ware passie voor. De teksten in eigentijds Nederlands voegen zich bijzonder goed naar de bestaande melodieën. Wat het verder de moeite waard maakt is dat kerkmusicus Kees van Eersel er geïmproviseerde en uitgeschreven zettingen bij schrijft, die worden uitgevoerd door tenor Jacob Schenk, waarbij Kees van Eersel het voortreffelijke nieuwe orgel van de Belgische orgelbouwer Thomas in de Grote kerk van Vianen bespeelt.

Meer info en terugluisteren op www.musicareligiosa.nl

Samenstelling en redactie: Witho Oost; eindredactie: Job de Haan