Ingezonden persbericht


De Zomer van OBA Live - HUMAN

Maandag 8 augustus 2011

Rechtsstaat bij OBA Live

Radio 5
19.00-20.00 uur

Theodor Holmans mooiste interviews
(De rechtstreekse uitzending vanuit de OBA vervalt vandaag)

Presentatie: Nora Romanesco

---

Doet de staat ook iedereen recht? Worden we voldoende beschermd door de staat en tegen welke prijs? Wat gebeurt er als je de staat 'tegen' je krijgt? Theodor Holman legt deze vragen in de Week van de Rechtsstaat voor aan verschillende 6 verschillende deskundigen. Vandaag: Beatrice de Graaf en Marc Schuilenburg, woensdag 10/08: Mark Bovens en Gerrit Voerman en vrijdag 12/08: Ton Derksen en Willem van Bennekom.

Terrorisme-expert Beatrice de Graaf doet onderzoek naar de toenemende focus op veiligheid in maatschappij en politiek. Veiligheid komt in ons rechtssysteem steeds vaker in de plaats van rechtvaardigheid. Loopt de rechtsstaat gevaar? Beatrice de Graaf is als Universitair Hoofddocent en onderzoeker verbonden aan het Centre for Terrorism and Counterterrorism (CTC). (bewerking 07-01-2011)

Stine Jensen publiciste en filosofe bespreekt het boek De Barbaren van de populaire Italiaanse schrijver Alessandro Baricco. Over de geleidelijke teloorgang van ons cultuurbesef. (bewerking van 10-01-2011)

Marc Schuilenburg is criminoloog en filosoof en verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam waar hij filosofieles geeft aan gevangenen. Daarnaast is hij een groot Foucault-kenner. Hij komt praten over het instituut 'gevangenis' en de nieuwe uitgave van Foucaults Discipline, toezicht en straf - De geboorte van de gevangenis. (bewerking van 10-01-2011)