Verdonck, Klooster & Associates

Bijzondere band leidt tot gastcolleges

maandag, 8 augustus, 2011 - 10:36

De Haagse Hogeschool ontving in 2010 een hele bijzondere traktatie van het jubilerende strategisch adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates (VKA). Onder het thema `Giving Back' gaven ervaren adviseurs van het bureau een serie van acht gastcolleges over belangrijke ICT-trends. In het jaarverslag van de HHS een interview met Marc Gill'ard (VKA) en Leo van Koppen (HHS).

De Haagse Hogeschool kreeg de verantwoorde traktatie niet van een vreemde. De samenwerking tussen De Haagse Hogeschool en VKA gaat al jaren terug. VKA was zelfs betrokken bij de realisatie van de Academie voor ICT & Media. "Toen we via de gemeente Zoetermeer hoorden dat De Haagse Hogeschool geïnteresseerd was om met bedrijven te sparren over de inrichting van de studies, wilden wij hier met onze ervaring graag aan bijdragen", zegt Marc Gill'ard, partner bij VKA. Leo van Koppen, docent Information Security Management: "Bij het opzetten van een studie moet je uiteraard altijd kijken naar de relevantie van het onderwijs voor het bedrijfsleven. Om dat te bereiken is er veel contact met bedrijven."

Maatschappelijke betrokkenheid
Vanwege de bijzondere band bood VKA in het jaar van haar 25-jarig jubileum aan om een serie gastcolleges te geven. Gill'ard: "VKA heeft aan de overheid een belangrijke opdrachtgever. In ruil daarvoor willen we onze kennis en ervaring inzetten voor het onderwijs; een kwestie van maatschappelijke betrokkenheid." Van Koppen: "Een aanbod dat we met beide handen hebben aangegrepen."

De collegereeks gaat over trends in ICT die relevant zijn voor overheidsorganisaties en bedrijven. "Denk bijvoorbeeld aan een college verandermanagement. Je kunt een heel mooi systeem bedenken voor informatiebeveiliging, maar als medewerkers het niet op de juiste manier gebruiken, levert het nog weinig op", zegt Gill'ard. De colleges waren bedoeld voor bijna afstuderende studenten Informatica, Bedrijfskundige Informatica en Information Security Management.

Motivatie
Zowel de studenten als de docenten werden erg enthousiast van de colleges. "De gastcolleges hebben de studenten extra motivatie gegeven. Als ze zien wat er aan het einde van hun studie in de praktijk voor mogelijkheden zijn worden ze enthousiast", zegt Van Koppen. "En onze adviseurs hebben andersom ervaring opgedaan in het geven van gastcolleges. Bovendien is het voor ons adviesbureau op lange termijn ook belangrijk dat er goede mensen worden opgeleid. We hebben onlangs een student Bedrijfskundige Informatica aangenomen", vult Gill'ard aan.

Het is dan ook niet bij deze reeks gastcolleges gebleven. De Haagse Hogeschool legt geregeld verzoeken bij VKA neer om over een bepaalde onderwerp college te geven. "Dat doen we graag. Onze adviseurs halen veel voldoening uit het enthousiasme van studenten na een college over onze praktijkervaring!", zegt Gill'ard.

http://sites.dehaagsehogeschool.nl/jaarverslag-2010/samenwerking-onderw i...

ir. Marc Gill'ard MBA

managing consultant / partner

* share

Veranderden Verbeteren Verankeren

© 2010 Verdonck, Klooster & Associates