KNHS

Kampioenschappen in Rijs
8 augustus 2011
Stuurboord en Berino Rijs

Zaterdag 6 augustus werden in Rijs twee kampioenschappen voor de Friezen verreden en eindigden twee competitiefinales voor de KWPN tuigpaarden. Bij de Friezen waren de kampioenschappen spannend, maar bij de tuigpaarden waren de winnaars op voorhand al bekend en leverde dan ook geen verrassingen op.

Bij de tuigpaardnieuwelingen wist dekhengst Cizandro van gebroeders Den Otter en gebroeders Van Manen zijn ongeslagen status te handhaven. In handen van Robbie van Dijk maakte hij in houding en beweging weer heel veel indruk. Bewegen doet Business van Gerrit Egberink in handen van Lambertus Huckriede ook boven gemiddeld en nam opnieuw de tweede plaats voor zijn rekening. Heel mooi derde werd PrimeVal Bentley VDL met Derk Jan Mekkes. Barana van Fabiënne Hellendoorn met Freek Saris werd vierde en daarna werd Celviro HBC opgesteld, die gereden werd door Harry van Middelaar. Deze uitslag van de dagwedstrijd was tevens die van de eindstand.
De tweespannen competitie wordt steeds verreden in combinatie met de limietklasse. Daardoor kwamen steeds een redelijk aantal spannen in de baan, maar om de competitiepunten werd maar door twee aanspanningen gestreden. Ondanks dat Stuurboord Landzicht en Berino het tegen limietspannen moesten opnemen, wonnen ze toch het merendeel van de wedstrijden. Ook de laatste wedstrijd reed Mark de Groot hen naar een afgetekende overwinning en daarmee ook de eindzege. In de wedstrijd werden Vasco en Cognac van Ulle Haarsma netjes tweede en werden gevolgd door Barend en Salvador van Jan Jordans en Besterly Amadeus en Besterly Zuwalda met Leendert Veerman. Het span van Veerman deed ook mee aan de competitie en werd dus tweede in de eindstand.

De Friezen kampioenschappen openklasse categorie drie Noord en het nationaal ereklasse kampioenschap vonden in Rijs dus beide hun ontknoping. Door vijf combinaties werd er in het openklasse kampioenschap over gereden. Willem van familie Van Duyn werd in handen van Berry Kulk de winnaar. Dankzij zeer veel beweging en een best front wist hij zijn grootste concurrent voor te blijven en dat bleek de deftige Hielke met Peter van Veenen als rijder. Titelverdediger Topgazon Sam E werd met Margé Emmens nu derde, gevolgd door Egberth van de Zonschate met Hiltsje Holtrop en Andries H met Feike Holtrop. Willem won tevens de rubriek voor Young Riders, hierin voorgesteld door Janine van Duyn. Ook in het ereklasse kampioenschap werd door de voorlopig vijf beste combinaties over gereden. Net als de laatste wedstrijden, bleek Beene met Tjitske van Slooten-Bouma weer de beste en mag zich dus naast damesklasse kampioen, nu ook ereklasse kampioen 2011 noemen. Zijn goede en vooral ook constante presentatie maakten veel indruk. Ook Jaring fan Bokkum liep een constante wedstrijd met veel beweging, in houding overtuigde de kampioen iets meer. Renso van de Elsenerhof van Ben Nijhof en gereden door George Borkent werd derde, titelverdediger Martinus PJ volgde als vierde en limietpaard Maurits 437 van Willem Wester, die eerder de limietklasse al won, werd nu ook nog vijfde. Susan Bouwman reed Egberdinas Tjardo weer naar een afgetekende overwinning in de nieuwelingencompetitie. Jaring fan Bokkum was in handen van Jolanda Schreuder de beste in de damesklasse en Jesse R samen met Nielson fan Kippenburg waren met Sybren Minkema de meest gelijkmatige aanspanning in het tweespan.

De ereklasse bij de tuigpaarden is weer heel spannend sinds lange periode. Sunlight van Ulle Haarsma heeft de laatste tijd aan vorm gewonnen en maakt het Unaniem met Lambertus Huckriede inmiddels een aantal weken knap lastig. De verschillen bleken niet groot en de arbiter moest derhalve uitkomst bieden en deze koos voor Sunlight. Optimaal van Freek Saris benaderde het tweetal met zijn derde plaats het dichtst. In de lage limietklasse was nu weer Atleet van Wim Cazemier en gebroeders Van Manen van de partij. Gereden door Henk Hammers klom deze er mooi in en werd de winnaar. In de hoge limietklasse wist Brandy in handen van Harry van Middelaar nu toch weer Trudalya van Gerard Lokhorst voor te blijven. Bij de dames was het Unaniem in handen van Anneke Huckriede die niet erg verrassend, maar wel heel verdiend won. Balans en Optimaal van Freek Saris waren nu weer terug op de plaats waar ze eerder dit seizoen vaak te vinden waren en dat is de eerste plaats in de ereklasse tweespannen. Bij de klavertjes drie bleek Jan Jordans het meest geroutineerde en goed presterende gezelschap voor zijn wagen te hebben staan en dat betrof de paarden Heraut, Sitinkie en Rinkier van familie Mulder.

Tekst: Rijk van Vulpen
Foto archief: www.rijkvanvulpen.nl