Gemeente Meerssen



Op weg naar een Duurzame Gemeente Meerssen

Wereldwijd is het onderwerp 'duurzaamheid' niet meer weg te denken van politieke agenda's en uit het bedrijfsleven. Bij duurzaamheid wordt vaak alleen gedacht aan natuur en milieu, maar duurzaamheid is meer dan alleen energiegebruik en andere milieuaspecten.

Duurzaamheid in een notendop
De belangrijkste vraag die vaak gesteld wordt is 'Wat heb ik nu met duurzaamheid te maken'. Uit deze vraag blijkt al dat iedereen de term duurzaamheid wel kent, maar bijna niemand weet wat hiermee bedoeld wordt. Wat is duurzaamheid eigenlijk? Hoe kun je duurzaamheid omschrijven? Duurzaamheid is de laatste jaren een containerbegrip geworden. Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken wordt tegenwoordig onder duurzaamheid geschaard. Duurzaamheid blijft een veelomvattend en vaag begrip.

Duurzaamheid gaat over ons doen en laten en de gevolgen daarvan voor elders en voor de toekomst. Voor de wereld die na ons komen. Duurzaam wil immers zeggen dat iets langer meegaat, beschikbaar blijft voor toekomstige generaties. Kortom, bij duurzaamheid kijk je naar de huidige behoefte die de mensen op aarde en hoe dit in de toekomst ontwikkeld kan worden zonder dat mensen, leefomgeving, milieu, natuur of economie in gevaar komen.

Dagelijkse leven
In het dagelijkse leven komen we duurzaamheid overal tegen. In welke winkel je ook iets koopt, de woorden energieverbruik, biologisch, ecologisch, milieuvriendelijk en fairtrade komen voorbij. Ook begrippen als afvalscheiding, besparen van water en energie en het gebruiken van openbaar vervoer en fiets kent nagenoeg iedereen.

Alle kleine beetjes helpen
Een van de sleutelwoorden bij duurzaamheid is evenwicht. Er moet aandacht zijn voor mensen (people), aandacht voor de aarde (planet) en aandacht voor de economie (profit). Vaak hoor je 'Wat kan ik nu veranderen' of 'dat kan alleen als je veel geld hebt', maar het evenwicht is juist afhankelijk van kleine dingen. Een klein papiertje op de grond is geen ramp, maar als 16 miljoen mensen een papiertje op de grond gooien gaat het hard. Bij duurzaamheid geldt het spreekwoord 'Alle kleine beetjes helpen'. Iedereen kan wel iets doen. Samen de handen ineen slaan en ons bewust worden dat we voor de welvaart (prosperity) en het welzijn van ons onszelf en ons nageslacht moeten zorgen. Als klein onderdeel van de grote wereld kun je met hele kleine dingen, een groot verschil maken.

Gemeente Meerssen
De gemeente Meerssen hecht groot belang aan duurzaamheid. Het aspect duurzaamheid wordt ingebakken in alle gemeentelijke processen en beleidsvelden. Met het opstarten van duurzaam inkopen, toepassen van duurzaamheidscriteria bij aanbestedingen, deelname aan de landelijke duurzaamheidstoets heeft de gemeente Meerssen de eerste stappen gezet op weg naar een duurzaam Meerssen. Hieronder kunt u het plan van aanpak Duurzaamheid raadplegen. Bij het opstellen en de verdere uitwerking van het plan wisselt de gemeente regelmatig van gedachten met organisaties, instellingen en experts op het gebied van duurzaamheid.

Tot slot roept het gemeentebestuur iedereen - zowel bedrijven als particulieren - op het voorbeeld van de gemeente te volgen en duurzaamheid onderdeel te maken van jullie leven en bedrijfsvoering.

Informatie
Sebastian Swier, tel. 043-3661787.
E-mail: sebastian.swier@meerssen.nl.