Stadsherstel Amsterdam

Persbericht

DIEMEN ONTMOET IJBURG - IJBURG ONTMOET DIEMEN

Waar: Fort Diemerdam, Amsterdam Wanneer: alle weekenden van september

De hele maand september staat de Stelling van Amsterdam in het teken van geschiedenis, muziek, theater, kunst en nog veel meer. Van deze ruim veertig forten is ook Kustbatterij Diemerdam het middelpunt van diverse activiteiten met als thema Diemen ontmoet IJburg, IJburg ontmoet Diemen. De Stellingmaand wordt aangegrepen om deze `buren' nader met elkaar te laten kennismaken. Kustbatterij Diemerdam achter het winkelcentrum Maxis (voorbij het NUON-terrein) grenst aan de oostkant van IJburg en is via de nieuwe brug nu gemakkelijk bereikbaar. Op het terrein van dit fort wordt thans een fraai horecapaviljoen gebouwd door de eigenaar van het fort, Stadsherstel Amsterdam. In 2012 wordt dit complex geopend als pleisterplaats voor cultuur. "De Stellingmaand is een prima gelegenheid om de inwoners van Diemen en IJburg nader tot elkaar te brengen," meent Frans van der Beek, projectleider van de culturele activiteiten op de kustbatterij. Hij nodigt daarom iedereen uit die op het fort kunst en cultuur, amusement en entertainment, muziek en theater of workshops wil presenteren. "Er zijn tal van verenigingen, clubs en ook individuele activiteiten in beide leefgemeenschappen. Die krijgen in deze weekenden in september de gelegenheid om op te treden, kunst te tonen of anderszins aandacht te vragen voor hun bezigheden," aldus Frans van der Beek. "Het wordt een soort uitmarkt voor Diemen en IJburg met een scala aan culturele en informatieve expressies." De Historische Kring Diemen geeft rondleidingen, er is een zeepkist waar men kan oreren, wijnproeverijen, koek en zopie en er is ruimte voor iedereen die iets van zijn of haar kunnen wil voorstellen. De European Arts Embassy exposeert kunst uit alle windstreken. Zo kan men een voorproefje krijgen van wat er in de toekomst op de ontmoetingsplek Kustbatterij Diemerdam wordt voorgeschoteld. En het is een kans bij uitstek om met elkaars activiteiten kennis te maken. Wie wil deelnemen kan telefonisch contact opnemen via 020-690 8485 of 06-38918431 of via email: fhjvanderbeek@gmail.com. Alle bijdragen zijn welkom en zullen in het programma en de agenda worden vermeld.

De Stellingmaand wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Diemen, Provincie Noord-Holland en Stadsherstel Amsterdam en Stichting Herstelling.

8 augustus 2011

Persbericht
Stadsherstel Amsterdam NV Monumentale en historische panden bepalen voor een belangrijk deel het aangezicht van Amsterdam. Stadsherstel Amsterdam zorgt binnen het gebied van de stelling van Amsterdam voor het duurzaam behoud van dit beeldbepalend gebouwd erfgoed. Dat doet zij door panden te restaureren, deze een nieuwe bestemming te geven en ze met zorg te beheren. Stadsherstel levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het bewaren van erfgoed voor volgende generaties en het behoud van het restauratieambacht. Stadsherstel Amsterdam (opgericht in 1956) is de grootste restaurerende organisatie van Nederland en zet zich in voor erfgoed, monumenten en cultuur. Stadsherstel is eigenaar van meer dan 500 panden in en rondom Amsterdam, variërend van woonhuizen tot kerken en industriële monumenten. Stadsherstel is altijd op zoek naar de meest passende (her)bestemming voor de panden in haar bezit, dat zij onderhoudt, beheert en verhuurt. De restauratieomzet bedraagt gemiddeld 10 miljoen per jaar. Sinds enkele jaren is haar werkgebied uitgebreid tot de Stelling van Amsterdam. In 2009 is Stadsherstel Haarlem overgenomen en samen met woningcoöperatie Parteon werd Stadsherstel Zaanstreek opgericht, die onder andere 23 panden op de Zaanse Schans bezit. De meeste projecten van Stadsherstel worden als leerlingbouwplaatsen uitgevoerd. Waar mogelijk tevens als restauratie-opleidingsproject, omdat Stadsherstel graag ziet dat het restauratieambacht wordt doorgegeven. Ook werkt ze vaak samen met de Stichting Herstelling, die speciaal opgericht is voor jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Een aantal bijzondere panden verhuurt Stadsherstel voor o.a. congressen, lezingen, concerten en huwelijksvoltrekkingen via haar afdeling Exploitatie Bijzondere Locaties. De Vereniging Vrienden, met meer dan 2500 leden, ondersteunt al meer dan 25 jaar de restauratiewerkzaamheden van Stadsherstel. Stadsherstel heeft 30 medewerkers en 80 aandeelhouders. Volg Stadsherstel op Facebook en Twitter.


______________________________________________________________ Noot voor de redactie,