Gemeente Son en Breugel



Gemeente betaalt rekeningen op tijd

De overheid, en gemeenten in het bijzonder, kunnen een belangrijke voorbeeldfunctie innemen bij het gedrag in het financiële verkeer. De wettelijke betaaltermijn voor het voldoen van rekeningen in het zakelijke verkeer is 30 dagen. De gemiddelde betaaltermijn van facturen door de gemeente bij Son en Breugel is 27 dagen.

Vooral voor ondernemingen in het MKB is op tijd betaald krijgen van facturen een kwestie van overleven. De liquiditeit van bedrijven is bij geld in de kas zeer gebaat.

Volgens een onderzoek van onderzoeksbureau Dun & Bradstreet bedraagt landelijk de gemiddelde betaaltermijn bij gemeenten 38,5 dagen. In het onderzoek in opdracht van MKB-Nederland werd geconcludeerd dat 80% van de gemeenten facturen te laat betaalt.
De raadscommissie algemene zaken van Son en Breugel heeft naar aanleiding van deze conclusie naar een analyse van het betalingsgedrag van de eigen gemeente gevraagd.

De gemeente Son en Breugel maakte een analyse van de betalingstermijnen van alle ingekomen facturen in de periode van 2010 en 1e helft 2011 (18 maanden). In totaal gaat het ruim 10.000 facturen. De gemiddelde betaaltermijn van deze facturen is 27,3 dagen.

Door de gemeente Son en Breugel wordt driekwart van de facturen binnen de 30 dagen voldaan en nog eens twaalf van de honderd wordt binnen 31 tot 40 dagen voldaan. Een klein deel van de overige facturen hebben een langere betalingstermijn. Meestal heeft dat te maken met onjuiste of onduidelijke facturen. Alvorens zorgvuldig tot betaling ervan kan worden overgegaan, dienen eerst creditnota's ontvangen te worden.