Artsen zonder Grenzen

Lampedusa: nieuwe bootvluchtelingentragedie

08-08-2011

In de nacht van donderdag 4 augustus werden zo'n 360 overlevenden van een verdwaalde boot opgepikt bij het Italiaanse eiland Lampedusa. De autoriteiten schatten dat er tientallen doden vielen te betreuren. De opvarenden kregen bij aankomst aan land medische hulp van Artsen zonder Grenzen en andere hulporganisaties.

Onderkoeld en in shock

Zodra de overlevenden in de haven waren aangekomen, werden zij door een medisch team van Artsen zonder Grenzen opgevangen. De vluchtelingen hadden bijna 6 dagen op zee rondgedreven zonder voedsel of drinkwater. Overlevenden vertelden hoe ze anderen hadden zien sterven aan boord, en niet konden geloven dat zij het wel gehaald hadden. Meer dan 25 mensen, waaronder vrouwen, hadden dringende medische hulp nodig en werden naar een kliniek op het eiland overgebracht. 'De meesten waren uitgedroogd, onderkoeld en verkeerden duidelijk in shock. Sommigen hadden ernstige buikpijn of huidletsel,' aldus dokter Mark Testa, die voor Artsen zonder Grenzen op Lampedusa werkt.

Oorlog in Libië gaat door

'Elke nieuwe boot, elke tragische dood van een vluchteling is een grimmige verwijzing naar de oorlog aan de overkant van de zee. Deze mensen riskeren hun leven om een veilig heenkomen te vinden aan de Europese kust,' zegt Francesco Zuccaro, coördinator van Artsen zonder Grenzen in Italië. Artsen zonder Grenzen doet daarom herhaald de oproep aan alle oorlogvoerende partijen en de buurlanden hun verantwoordelijkheden volgens internationaal recht op te nemen: de grenzen open houden en vluchtelingen bescherming bieden.

Hulp Artsen zonder Grenzen op Lampedusa

Op Lampedusa werkt een team van artsen, verpleegkundigen en culturele intermediairs. Het team biedt eerste hulp op de havenpier en volgt deze medische hulp op in de gesloten detentiecentra verspreid over het eiland. Tussen februari en juli verleende Artsen zonder Grenzen hulp aan bijna 19.000 vluchtelingen uit Libië.


* Lees de open brief die Artsen zonder Grenzen eerder verstuurde over het terugsturen van mensen vanuit Europa naar Libië
* Meer weten over onze projecten voor migranten en asielzoekers in Europa