Ingezonden persbericht


Stichting Natuurkunst Drenthe

Project Dorpsgezichten uitgebreid met drie nieuwe kunstwerken

'Dorpsgezichten' en vliegende stenen'

Het project Dorpsgezichten( dat in 2009 met het bezoek van Koningin Beatrix van start ging) is inmiddels uitgebreid met drie nieuwe kunstwerken. Als laatste bouwde Thomas Neumaier uit Duitsland het beeld 'Flying Rocks'.

'Flying Rocks' is een humoristisch beeld waarbij 3 grote zwerfkeien zijn voorzien van in het oog springende propellers van glanzend roestvrij staal. De oeroude stenen lijken aan de rand van de akkers te zijn neergedaald op een zwerftocht door de aardse sferen. Maar misschien is het ook wel zo dat de glanzende wieken zijn aangebracht met het doel om eens lekker in de lucht te zieren met die tonnenzware stenen. In ieder geval zij het er drie en omdat het kunstwerk op het terrein van de boermarke staat wordt er hier en daar niet gesproken van flying rocks maar van 'De drie volmachten'. De locatie is aan de Dorpstraat bij Gees. Komend vanuit Oosterhesselen staan de vliegende stenen aan de rechterkant van de weg op de plaats bij een bossage waar ook een rutsbankje staat. Op het tegenoverliggende terrein wordt met enige regelmaat een evenement met ultralight vliegtuigjes gehouden. Een spannende combinatie dus.

Franicini's kunstwerk met als titel 'Contemporan0'(eigentijds) kreeg inmiddels als ondertitel 'Het Gebint' en is sinds zaterdag j.l. afgebouwd op de locatie in Aalden. Het Gebint staat erg mooi aan de rand van het landgoed De Klencke langs het fietspad daar waar Westermarsendijk en Koemaatsdijk in elkaar overgaan (Aalden).

Herb Parker bouwde zijn 'Drenthe Cathedral' vorige week af, een robuust kunstwerk dat is opgebouwd uit ca 400 palen rondhout die stevig met elkaar worden verbonden. De spiralende vorm noodt de bezoeker uit om de 'kathedraal'te betreden. In het midden bevindt zich een flinke zwerfsteen waarop men even kan rusten en mediteren over de natuur. De locatie is op het parkeerterrein aan de Schapendijk, ongeveer halverwege Schoonoord en Zweeloo.