Gemeente Apeldoorn

PERSBERICHT

Apeldoorn, 8 augustus 2011

NOG Veiligerhuis gaat verder tot eind 2014

Ook de komende jaren kan het NOG Veiligerhuis verder werken aan veiligheid en zorg in Noord- en Oost-Gelderland. Het Regionaal College waarin politie, justitie en de 22 gemeenten in de regio vertegenwoordigd zijn heeft besloten de samenwerking te verlengen. De samenwerking, die begin 2010 van start ging, is verlengd tot eind 2014.

In het NOG Veiligerhuis werken gemeenten, politie, justitie en zorgpartners samen. Het werkgebied loopt van Harderwijk tot Winterswijk (circa 850.000 inwoners). Doel is het verbeteren van de sociale veiligheid door een betere samenwerking tussen organisaties en professionals, in het bijzonder de afstemming tussen de zorgketen en de strafrechtketen. Daarbij richt het NOG Veiligerhuis zich op de taakvelden ex-gedetineerden, veelplegers, huiselijk geweld en overlastgevende jeugd.

Hein Bloemen, burgemeester van Berkelland en bestuurlijk verantwoordelijke voor het NOG Veiligerhuis, geeft aan: "De partners ervaren duidelijk de meerwaarde van het NOG Veiligerhuis bij de 1800 casussen die jaarlijks worden besproken. Er is meer sprake van vroege signalering van problemen en bij de aanpak van de vraagstukken wordt voor één lijn gekozen. Zowel bij het bieden van hulp als bij het bepalen van een strafeis."

Uit een landelijke benchmark blijkt dat de kosten van het NOG Veiligerhuis beperkt zijn, doordat er vooral geput wordt uit de kwaliteit van de samenwerkende partners. Bloemen: "Wij zorgen voor de verbinding en dat kan relatief goedkoop en eenvoudig. De maatschappelijke baten zijn echter groot. Dit kan natuurlijk alleen maar omdat de partners in onze regio ook goed willen samenwerken."

Met het besluit om door te gaan op de ingezette weg, wordt er een permanente manager voor het NOG Veiligerhuis aangesteld. Die is gevonden in Aart Schoenmaker die tevens directeur van de GHOR (geneeskundige hulpverleningsorganisatie) is. Hij volgt daarmee Michiel Bruins op die op interim-basis verantwoordelijk manager was.