Vakcentrum Levensmiddelen

Cao-overleg na vijfde ronden geschorst

08 augustus 2011
---

Maandag 25 juli is voor de vijfde keer met vakbonden onderhandeld over een nieuwe cao voor levensmiddelenbedrijven. Partijen zijn elkaar genaderd maar uiteindelijk bleek het niet mogelijk om een akkoord te bereiken.

De eisen van de vakbonden over gelijke beloning voor alle medewerkers zijn voor werkgevers bespreekbaar als tegelijkertijd gesproken kan worden over het afschaffen van de toeslagen. Vakbonden zijn hiertoe niet bereid. Een groot knelpunt vormen ook de eisen van de vakbonden om de jeugdlonen af te schaffen. Vakbonden eisen afschaffing van alle jeugdlonen in twee stappen. Allereerst willen zij dat alle jongeren beloond gaan worden op basis van 18 jaar. Een tweede stap zou dan gezet moeten worden in de cao die hier op volgt, waardoor uiteindelijk alle medewerkers het loon van een 23-jarige zouden moeten gaan ontvangen. De werkgevers willen de jeugdlonen handhaven en verwijzen naar de overheid die in Nederland bewust gekozen heeft voor een stelsel van jeugdlonen. De jeugdwerkloosheid in Nederland is één van de laagste van Europa en het stelsel van uitkeringen is gebaseerd op het wettelijk minimum loon. Werkgevers vinden het belangrijk geen overhaaste en ondoordachte beslissingen te nemen.

Het discussiepunt over de naleving is uitvoerig besproken en partijen lijken hier wel afspraken over te kunnen maken.

Positief is ook dat werkgevers en werknemers het eens zijn over het uitvoeren van een onderzoek naar leeftijdsfasebewust personeelsbeleid onder leiding van een onafhankelijk voorzitter, op het moment dat een cao wordt afgesloten. Een paritaire werkgroep moet onderzoek gaat doen naar de positie van ouderen in de branche en - rekeninghoudend met het feit dat in de toekomst langer moet worden gewerkt - onderzoeken welke belemmeringen en kansen er zijn in de branche. In dit onderzoek wordt dan gelijktijdig de positie van jongeren meegenomen.

Er is uiteraard ook gesproken over de looneis van de vakbonden. De afstand tussen werkgevers en werknemers is hierbij nog groot en ook over de looptijd verschillen werkgevers en werknemers van mening.

Afgesproken is dat partijen in de tweede helft van september verder praten.