Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 08-08-2011 Volkshuisvestingsbeleid benadeelt middeninkomens

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft vandaag haar vierjaarlijks onderzoek naar het profijt van de overheid uitgebracht. De conclusie is dat de middeninkomens minder profijt van overheidsvoorzieningen hebben dan lage en middeninkomens. Vooral in de volkshuisvesting profiteren de middeninkomens minder dan gemiddeld (25 procent in plaats van 30 procent). De hoogste 30 procent van de inkomens profiteert relatief veel (36 procent).

Uit het onderzoek blijkt dat de huurtoeslag, zoals bedoeld, overwegend terecht komt bij de laagste inkomens. De fiscale begunstiging van de eigen woning (hypotheekrenteaftrek) komt vooral ten goede aan de hoogste inkomens. Het voornemen van het kabinet voor extra huurverhoging voor inkomens boven de EUR 43.000 per jaar treft juist de middeninkomens. Veel huurders hebben een inkomen dat hier maar beperkt boven zit, maar worden straks wel geconfronteerd met een huurverhoging van 5 procent boven de inflatie.

pages/nieuws/images/kortNieuws/stapelsgeld.jpg Het SCP concludeert dat de middeninkomens "min of meer tussen wal en schip" vallen. In NRC Handelsblad van 8 augustus zegt SCP-projectleider Evert Pommer: `Dit kabinet zegt dat het staat voor de middengroepen, maar met het vrijgeven van de huren tref je ze in het hart.' Het SCP vraagt zich daarnaast af of het profijt dat de hogere inkomens hebben van de gunstige hypotheekrenteaftrek niet veel meer is dan uit de doelstellingen te rechtvaardigen is.' De Woonbond sluit zich van harte aan bij deze constateringen en roept op tot een rechtvaardiger verdeling van het profijt van het volkshuisvestingsbeleid.

Zie ook

http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2011/Minder_ voor_het_midden