SGP


SGP: geen beroepsverbod gewetensbezwaarde ambtenaren

âAmbtenaren van de burgerlijke stand zijn niet wettelijk verplicht om elk huwelijk te sluiten. Bij de behandeling van de wet op het homohuwelijk is dat uitdrukkelijk gezegd en later voortdurend bevestigd. Dat moet vooral zo blijven. Erken dat er gewetensbezwaren zijn.â, vindt Kees van der Staaij. Zolang er in elke gemeente homohuwelijken voltrokken worden, is er geen enkele reden om ambtenaren te dwingen tegen hun geweten in te handelen. In schriftelijke vragen vraagt hij om maatregelen tegen gemeenten als Groningen die een heksenjacht houden tegen deze ambtenaren. De vragen zijn meegetekend door de ChristenUnie.'

---

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP) en Slob (ChristenUnie) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de maatregelen tegen gewetensbezwaarde ambtenaren in Groningen.

5 augustus 2011


1 Hebt u kennis genomen van het bericht dat de gemeente Groningen een tijdelijk contract van drie ambtenaren met bezwaren tegen het sluiten van een homohuwelijk per 2014 niet wil verlengen, alleen omdat de opvattingen van deze ambtenaren over het homohuwelijk niet geaccepteerd worden? Wat is uw mening over een dergelijk negatief oordeel over (de visie van) zittende ambtenaren van de burgerlijke stand en de onmogelijkheid voor hen om na 2014 te kunnen blijven functioneren?


2 Heeft u met ons de indruk dat het gezien de grootte van de stad Groningen niet aannemelijk is dat er slechts drie ambtenaren van de burgerlijke stand zijn, waardoor praktische oplossingen niet mogelijk zouden zijn?


3 Herinnert u zich de antwoorden van uw voorgangers uit 2001 dat âer in de regel voldoende mogelijkheden zijn om tot een praktische oplossing te komen in geval een ambtenaar van de

burgerlijke stand gewetensbezwaren heeft tegen het sluiten van een burgerlijk huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht. Ingevolge artikel 16 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek dienen er in elke gemeente in Nederland tenminste twee ambtenaren van de burgerlijke stand te zijn, zodat binnen de gemeente gekeken kan worden of een andere ambtenaar de huwelijkssluiting kan verrichten. Zo nodig kan een beroep worden gedaan op een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand of van een ambtenaar van de burgerlijke stand van een andere gemeente.â? Bent u met ons van mening dat ook in de achterliggende tien jaar steeds woorden van gelijke strekking zijn gebruikt om aan te geven dat een zorgvuldige omvang met gewetensbezwaarde ambtenaren noodzakelijk is?


4 Deelt u het standpunt dat het niet verlengen van een contract geen verantwoorde en praktische oplossing is voor de omgang met ambtenaren met bezwaren tegen een het sluiten van een homohuwelijk? Bent u met ons van mening dat er ook bij de behandeling van de wet op het homohuwelijk duidelijke toezeggingen gedaan zijn dat er voor ambtenaren ruimte blijft om hun taken uit te oefenen, ook al sluiten zij geen homohuwelijken?


5 Deelt u de opvatting dat er geen (Grond)wettelijke plicht is voor individuele ambtenaren om een bepaalde taak te verrichten, maar slechts een wettelijke plicht voor gemeenten om huwelijken van mensen van gelijk geslacht te sluiten?


6 Welke maatregelen bent u voornemens te nemen tegen gemeenten die het ambtenaren met gewetensbezwaren onmogelijk maken te functioneren, terwijl er in de desbetreffende gemeente als gevolg van hun gewetensbezwaren geen enkele inbreuk wordt of zou worden gemaakt op het wettelijke recht van mensen van gelijk geslacht om te huwen?


_______________________

O.m. Reformatorisch Dagblad, 4 augustus 2011 en De Volkskrant, 5 augustus 2011.

Kamervragen II, Vergaderjaar 2000-2001, nr. 1428.