Ingezonden persbericht



---





Hilversum, vrijdag 5 augustus 2011 Nr. 200

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 32 en 33

De Straatdokter, maandag 8 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 In De Straatdokter maken we kennis met dokter Marcel Slockers, die als huisarts in Rotterdam werkt en één avond per week spreekuur houdt in de opvang voor dak- en thuislozen in Rotterdam Havenzicht. Hier wordt behalve nachtopvang ook medische zorg geboden en dat is hard nodig. We maken kennis met de medewerkers van Havenzicht en met de bewoners, die er soms voor langere tijd verblijven. De Straatdokter maakt duidelijk, dat er nog steeds een groot probleem is als het gaat om medische hulp aan dak- en thuislozen. In deze aflevering maken we kennis met Dirk Baas, ooit iemand die veel respect afdwong, nu ernstig ziek en met nog maar één been. Hij was ooit naar Havenzicht gebracht om te sterven, maar knapt zodanig op, dat hij een nieuw gebit krijgt aangemeten. De Poolse Roman, die jaren in Nederland heeft gewerkt, is nu dakloos en heeft een longontsteking. Hij mag volgens de regeltjes niet geholpen worden, maar wat moet je doen in zo'n geval? We maken ook kennis met Margareth, die al meer dan 15 jaar wekelijks namens de Engelse Kerk fruit komt brengen. Vooral bananen zijn in trek, maar dat is begrijpelijk gezien de staat van het gebit van velen. Johan heeft een ernstige hernia en wordt door dokter Marcel onderzocht. Ook hij viel tussen de wal en het schip. Verder legt dokter Marcel uit, wat cracklongen zijn en helpt hij Peter met zijn loopvoeten.

Geloof & 'n Hoop Liefde, maandag 8 augustus, 11.25 uur, Nederland 2 In elke aflevering van Geloof & 'n Hoop Liefde toont het programma drie portretten van bijzondere mensen die op inspirerende wijze de drie hoofdonderwerpen van het geloof vertegenwoordigen, namelijk Geloof, Hoop en Liefde.

God in de Lage Landen, maandag 8 augustus, 19.12 uur, Nederland 2 God in je moerstaal
Een zesdelige documentaire serie, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid, over het verleden én het heden van God in de Lage Landen.

Herman Finkers begint zijn nieuwste voorstelling met een psalm in het Twents. Dit kan hij doen dankzij het vertaalwerk van dominee en professor Anne van der Meijden. In deze aflevering van God in de Lage Landen spreken ze samen over de schoonheid van een Bijbel in je moerstaal. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar vroeger was de Bijbel louter in het Latijn en het lezen ervan voorbehouden aan priesters. En de vertaling die de priesters hadden zat vol fouten. Iemand die nu vooral bekend staat als humanist, gruwelde van die foute vertaling en besloot er iets aan te doen. Zijn naam: Desiderius Erasmus. Desiderius Erasmus is vooral bekend geworden door zijn boek Lof der Zotheid, maar in 1516 ligt zijn levenswerk bij de drukker: Bijbelse verhalen uit het Nieuwe Testament in zijn eigen, Latijnse woorden.

Steeds meer Nederlanders kunnen nu zelf de bijbel lezen. Alleen wordt dat nu volgens Patrick Chatelion Counet te weinig gedaan. Patrick Chatelion Counet is bijzonder hoogleraar 'De Bijbel in de Nederlandse cultuur' aan de Universiteit van Amsterdam. De gemiddelde 'lage lander' heeft wellicht weinig Bijbelkennis, toch citeert iedereen voortdurend uit de Bijbel! Veel uitdrukkingen komen uit het meest verkochte boek. In God in de Lage Landen citeert Ernst Daniel Smid een aantal zeer bekende uitdrukkingen met een Bijbelse oorsprong.

Hoe is het toch met..., maandag 8 augustus, 16.25 uur, Nederland 1 In het EO-programma Hoe is het toch met...? gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

Onverwacht Bezoek, maandag 8 augustus, 20.25 uur, Nederland 1 Mieke Siebelink (54) vertrekt 24 jaar geleden met haar man en kinderen naar Nieuw-Zeeland om een nieuw leven op te bouwen als veeboer. Naast de boerderij, is ze inmiddels bezig met een opleiding als verloskundige, iets wat ze altijd al wilde. Haar zus Bea van den Brink (39), met wie ze een speciale band heeft, heeft nog nooit met eigen ogen gezien hoe haar zus woont en ook haar neven en nichten zou ze graag weer eens willen zien. Bea is alleenstaande moeder van drie kinderen en heeft nogal wat tegenslagen gehad in haar leven. Ze heeft problemen gehad met haar zoon en lijdt aan reuma. Ondanks haar ziekte durft ze de lange reis naar Nieuw-Zeeland aan en dat is wel het laatste dat Mieke verwacht.

Ingang Oost, dinsdag 9 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 Mevrouw Bohncke heeft de lengte van de trap verkeerd ingeschat. Ze heeft nu een zeer pijnlijke enkel. De Ambulancedienst brengt Alan Velt naar de Spoedeisende Hulp van 't Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer. Hij heeft last van hartritmestoornissen. Peter van Dam is vorige week geopereerd, loopt nu met krukken, maar kon zijn balans niet houden. De 7-jarige Luna Brai is uitgegleden en met haar kin tegen de rand van een tafel gekomen.

Thema-avond Loverboys, dinsdag 9 augustus, 21.30 uur, Nederland 3 Tijdens een thema-avond gaat de EO in op een nieuwe generatie loverboys. Via internet weten loverboys tot wel drie keer sneller het vertrouwen te winnen van meisjes dan vroeger via het schoolplein. Veel jonge meiden zijn actief op internet en de anonieme werkwijze maakt contact erg gemakkelijk. Maar hoe weet je of die aardige en geïnteresseerde jongen een loverboy is?

Checkpoint, woensdag 10 augustus, 09.55 uur, Nederland 3 Waaruit kun je nu eigenlijk beter drinken, een glas of een beker? Het testteam checkt wat er sterker is door ze naar beneden te gooien en zo heet te maken dat ze knappen. En wat doe je als je telefoon leeg is en geen oplader hebt? We gebruiken citroenen en een dynamo om toch op te laden. In de jongens/meiden-test checken we wie er preciezer is. Wie opereert dokter Bibber het nauwkeurigst? De testers bibberen er zelf ook van! Ook: wie heeft zijn zenuwen het best onder controle bij de draaiende champagnetoren? Checkpoint: avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Life, woensdag 10 augustus, 20.30 uur, Nederland 1 Vissen
Vissen zijn de meest gevarieerde en verscheiden gewervelde dieren van onze planeet. Tot nu toe zijn er 28.000 verschillende soorten ontdekt, van drachtige mannetjes tot vliegende vissen en vissen die een jachtluipaard het nakijken zouden geven. Het bizarre wierzeedraakje leeft vóór de kust van Australië. Het lijkt alsof deze felgekleurde vis geen voortbewegingsmechanisme heeft. In het voorjaar verzamelen de mannetjes en vrouwtjes zich om te paren. In koppels voeren ze een soort spiegeldans uit, waarna ze het donker opzoeken om te paaien. De eitjes worden vreemd genoeg op de staart van het mannetje gelegd. Twee maanden later komen de jonge wierzeedraakjes uit. Door met zijn lijf te schudden helpt hun vader ze uit hun schaal. Daarna gaan vader en kroost elk huns weegs. Andere vissen houden de gezinsband langer in stand. De aalgrondel is een vreemde kostganger. Niemand weet wat een volwassen exemplaar eet, omdat je ze nooit uit hun hol ziet komen om te foerageren. Ze delen een tunnelstelsel met duizenden nakomelingen, die zich overigens wél naar buiten wagen om zich te goed te doen aan het rijke plankton rond het rif. 's Avonds keren ze terug naar de beschutting van de tunnel. Het zou kunnen dat zij hun ouder van voedsel voorzien, maar hoe, dat is vooralsnog een raadsel. Zelfs het grootste obstakel schrikt vissen niet af. Gobies in de beroemde watervallen op Hawai zijn in staat om soms wel 130 meter omhoog te klimmen, dankzij een soort zuignap waarmee ze zich aan de verticale rotsen vastklampen. Hun beloning als ze boven aankomen: beschutte poeltjes en weldadig weinig roofdieren.

The making of Life, woensdag 10 augustus, 16.40 uur, Nederland 1 Vissen
Zeilvissen zijn de grote passie van cameraman Rick Rosenthal. Daarom greep hij met beide handen de gelegenheid aan om ze voor de kust van Mexico te kunnen filmen. De filmploeg had het geluk dat het een topjaar was, en met dertig zeilvissen tegelijk in het water was het een bijzondere vertoning. De ploeg maakte voor het eerst gebruik van een high-speed-camera in een onderwaterbehuizing, en wist daarmee unieke opnames te maken van de vervaarlijke roofdieren. In Tobago was een andere ploeg, onder leiding van Doug Anderson, op zoek naar vliegvissen. Als het kuitschieten van de vliegvissen begint, gebeurt dat op enorme schaal. Ze mikken hun eitjes op alles en iedereen, inclusief de cameralieden en hun assistenten. Uiteindelijk zag de ploeg zich gedwongen om het gebied te verlaten, omdat er zoveel vliegvissen waren dat de boot dreigde te zinken onder het enorme gewicht aan eieren. De filmploeg liet zich niet uit het veld slaan en maakte de rest van de reis high-speed-opnamen van de vissen terwijl die deden waar ze het best in zijn (vliegen), met opzienbarende resultaten.

Upside Down, woensdag 10 augustus, 19.30 uur, Nederland 3 Jörgen Raymann
Jörgen Raymann weet dat hij naar de fysiotherapeut gaat voor een massage. Wat hij niet weet, is dat zijn vrouw de crew van Upside Down intussen de reservesleutels van zijn hagelnieuwe Porsche heeft gegeven. En die start ineens niet meer als Jörgen klaar is en weg wil rijden. De 'ANWB' helpt graag, maar of Raymann daar zo blij mee is... En: stel je solliciteert op een baan voor administratief medewerker, je komt het kantoor binnen en voor je zit een tot in de puntjes verzorgde directeur, maar wél met syndroom van Down... In candid-programma Upside Down halen vier jongens met Down grappen uit met bekende en onbekende Nederlanders. De verborgen camera registreert genadeloos de reacties van gasten die totaal verbouwereerd, stomverbaasd of super geïrriteerd zijn als ze door Sjoerd, Michiel, Rutger en Rick in de maling worden genomen.

Nederland Zingt, zaterdag 13 augustus, 18.25 uur, Nederland 2 Psalms & Hymns is het thema van deze Nederland Zingt uitzending vannuit de St. Bonaventurakerk in Woerden. Een psalm is een religieuze liedvorm als een lied of beurtzang, waarvan de tekst een vertaling is die komt uit het boek Psalmen. Een Hymne is een lofzang en een vast onderdeel in de liturgie. De melodieën zijn afkomstig uit Engeland en worden gezongen door het Kampen Boys Choir o.l.v. Bouwe Dijkstra, Projectkoor 'Oriolus' o.l.v. André van Vliet en samenzang.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 14 augustus, 9.20 uur, Nederland 1 De komende drie weken is Nederland Zingt in de zomer te gast bij Piet en Heleen van Pelt op hun hoeve in Hummelo. Hier hebben zij al zes jaar een time-out voorziening voor dak- en thuislozen. Deze mannen kunnen hier in alle rust op adem komen en nieuwe keuzes maken. Piet is marketingdirecteur van een bedrijf in computerchips, maar wordt van de ene op de andere dag ontslagen en komt op straat te staan. Hij raakt behoorlijk gedesoriënteerd: wie is hij nog zonder zijn maatschappelijke positie? Maar al snel herpakt hij zich en richten hij en Heleen hun oog op de toekomst. Waar zou God hen willen inzetten? Langzaam maar zeker ontwikkelen ze visie voor hulpverlening met inzet van (vakantie)vrijwilligers en ze komen in contact met Stichting Ontmoeting. Ze kunnen een boerderij kopen in de Achterhoek en het idee ontstaat om daar een time-out voorziening voor daklozen op te zetten. In 2006 gaat dit project onder de naam Het Passion van start. Met passie en gezond verstand geven ze hier nu leiding aan. Ds Gert Hutten praat hierover met Piet en Heleen, en ook met Jaap Bos, oud directeur van een timmerfabriek, die hen hielp met het opzetten van Het Passion en die nog regelmatig langskomt om te helpen met klussen. Ook ontmoet ds. Gert Hutten tijdens de koffie op het terras enkele gasten. Gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang vanuit de Laurenskerk in Rotterdam.

Snuf, de hond en het Spookslot, zondag 14 augustus, 18.15 uur, Nederland 3 Een gevaarlijk spoor
Tom weet zeker dat hij iemand in het 'spookslot' zag, maar niemand lijkt hem te geloven. Neef Jaap heeft alleen maar oog voor Mirjam en jaloezie drijft een wig tussen de twee jongens. Na een aanvaring met Jaap gaat Tom, alleen (met Snuf) op onderzoek uit. Snuf volgt een spoor dat leidt naar een geheime gang...

Verborgen Verhalen, zondag 14 augustus, 14.45 uur, Nederland 3

Saus

'Je moet elk mens recht in de ogen kunnen zien, nooit je ogen hoeven neerslaan' Spreuken 4: 25 Sandra is dolgelukkig met haar vriendje Alex. En ze heeft ook nog eens een leuke baan in een duur restaurant. Een geweldig leven. Alleen Sandra heeft één geheim, haar vader zit in de gevangenis. Althans.... overmorgen komt hij vrij. En eh... tja ze heeft Alex verteld dat haar vader dood is. Wat nu? Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

De Straatdokter, maandag 15 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 De tbc-bus van de GGD arriveert bij Havenzicht om röntgenfoto's te maken van de bewoners van Havenzicht. Dat kwam in het verleden veel voor onder dak- en thuislozen. De heer Jeeninga heeft last van hartritmestoornissen en wordt naar het ziekenhuis gebracht om een echo te laten maken. En er komt een meisje van 18 jaar bij Marcel Slockers met astmaklachten. Ze woont op een bootje, zonder ramen er in en slaapt dus feitelijk buiten, wat niet bevorderlijk is voor haar astma. De heer Asarfi heeft een lekkende hartklep, waardoor zijn hart slecht functioneert. Hij wil graag terug naar Suriname om onder de mangoboom te zitten. Helaas is hij inmiddels overleden. En Dirk Baas, vaste klant van Havenzicht, wordt geholpen bij het vernevelen van zijn medicijnen.

In De Straatdokter maken we kennis met dokter Marcel Slockers, die als huisarts in Rotterdam werkt en één avond per week spreekuur houdt in de opvang voor dak- en thuislozen in Rotterdam Havenzicht. Hier wordt behalve nachtopvang ook medische zorg geboden en dat is hard nodig. We maken kennis met de medewerkers van Havenzicht en met de bewoners, die er soms voor langere tijd verblijven. De Straatdokter maakt duidelijk, dat er nog steeds een groot probleem is als het gaat om medische hulp aan dak- en thuislozen.

Geloof & 'n Hoop Liefde, maandag 15 augustus, 11.25 uur, Nederland 2 In elke aflevering van Geloof & 'n Hoop Liefde toont het programma drie portretten van bijzondere mensen die op inspirerende wijze de drie hoofdonderwerpen van het geloof vertegenwoordigen, namelijk Geloof, Hoop en Liefde.

God in de Lage Landen, maandag 15 augustus, 19.12 uur, Nederland 2 God in de fabriek
Een zesdelige documentaire serie, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid, over het verleden én het heden van God in de Lage Landen. In deze aflevering kijken we hoe de kerk en de christenen reageren op de gevolgen van de industrialisatie. Er ontstaat een nieuwe vorm van armoede, waar het instituut kerk nauwelijks op reageert. Het zijn individuen die actie ondernemen. De beroemdste is wellicht Vincent van Gogh. Iedereen kent hem als schilder, maar hij wilde het evangelie verkondigen onder de mijnwerkers in België en deelde zijn leven met hen. Hij kreeg zelfs de bijnaam 'Christus van de kolenmijn'. In België trok ook een katholiek priester zich het lot van de nieuwe armen aan. Zijn naam: Adolf Daens. De Katholieke Kerk was niet blij met zijn activisme en zette hem uit zijn priesterambt. Uiteindelijk werd Daens politiek actief. In de voetsporen van deze opvallende strijders tegen het onrecht zien we het verhaal van Jan Bakker, eigenaar van een schoonmaakbedrijf. Hij maakt vrijwillig sterk vervuilde huizen schoon om de bewoners een frisse start te geven. Eelco Fortuijn is een actieve man die opkomt voor arbeiders die onder erbarmelijke omstandigheden onze consumptieproducten produceren. Eelco rammelt aan de christelijke poorten om de kerk bewust te maken van hun opdracht: het helpen van de zwakken. Hoe de nieuwe tijd met de stoommachine, fabrieken en nieuwe arbeidersklasse de kerk en ons geloof beïnvloedde, hoort en ziet u in aflevering 5 van God in de Lage Landen.

Onverwacht Bezoek, maandag 15 augustus, 20.25 uur, Nederland 1

Joke Weerheim-Bosgraaf (38) en haar man Alex (41) verhuizen met hun kinderen Suzie (18), Jeffrey (17), Dorisa (14) en Sergio (13) in 2009 naar Chili om straatkinderen in Santiago te helpen. Ze doen dit vanuit de christelijke organisatie 'Jeugd met een opdracht'. Joke komt uit een hecht gezin en zij is de enige die zo ver weg woont. Haar dierbare zus Marieke Wielstra-Bosgraaf (22) heeft sinds hun vertrek een zoontje gekregen. Marieke mist niet alleen Joke, maar ook Suzie, haar hartsvriendin. Een hernia, de geboorte van Joël en gebrek aan financiële middelen hebben Marieke ervan weerhouden om naar de andere kant van de wereld te reizen. Nu is de tijd rijp om samen met de baby een verrassingsbezoek te brengen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Ingang Oost, dinsdag 16 augustus, 19.25 uur, Nederland 1 De medicijnen slaan bij longpatiënt Ria van Neck slaan niet aan, daardoor wordt ze steeds benauwder. Meneer Van Reeuwijk heeft last van een atheroomcyste, een grote puist op zijn rug. Jeroen Janse is op zijn fiets door een brommer omvergereden. Gerda van Haaster heeft een week geleden met schaatsen een val gemaakt, ze loopt heel moeilijk, heeft hoofdpijn en is misselijk.

Checkpoint, woensdag 17 augustus, 09.55 uur, Nederland 3 Twee minuten je tanden poetsen... dat zegt de tandarts altijd, maar wat als je je tandenborstel of tandpasta niet bij de hand hebt? Werkt een kruimeldief of zand ook en blijft je gebit wel heel? De jongens/meiden-test draait om muzikaliteit: wie herkent de meeste instrumenten en drumt het dak eraf? Daarna laten we spuitbussen ontploffen. Want je leest wel altijd dat het doorboren of verbranden van een spuitbus niet mag, maar hoe gevaarlijk is het echt? Checkpoint: avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Life, woensdag 17 augustus, 20.30 uur, Nederland 1 Vogels
Van de evenaar tot de pool hebben vogels de meest ingenieuze manieren gevonden om de vele uitdagingen van het leven te overwinnen. En daarbij draait alles om iets wat alleen vogels hebben: veren. Nergens is dat uitbundiger zichtbaar dan bij de vlagkolibrie. Zijn staartveren zijn zo lang dat hij nauwelijks kan opstijgen. Toch haalt hij in de lucht de fraaiste capriolen uit, dankzij zijn razendsnelle vleugels en zijn superlange staartveren met iriserende schijven aan het uiteinde. Lammergieren scheren op hun vleugels met een spanwijdte van twee meter boven het Ethiopische hoogland, op zoek naar voedsel. Met feilloze precisie duiken ze af op afgekloven botten die ze van grote hoogte op de rotsen in hapklare stukken uiteen laten vallen. Roodsnavel-keerkringvogels moeten uiterst snel en behendig zijn om aan 'piraten' als fregatvogels te ontkomen. En kanoeten maken van hun grote uithoudingsvermogen gebruik om elk voorjaar 15.000 kilometer af te leggen van hun overwinteringsplek in Argentinië naar hun broedgebied in Canada. Dat kan echter alleen door een cruciale foerageerstop te maken aan de oostkust van Amerika, waar ze zich vol eten met de eitjes van paaiende degenkrabben. Allemaal een kwestie van timing. In de broedtijd zijn vogels langere tijd aan hun nest gebonden. Dat is dan ook meest riskante periode in hun leven. Kinbandpinguïns, die ver van de kust in de ijzige wateren van Antarctica vis halen, hebben daarna nog een zware klim langs een steile vulkaanhelling voor de boeg voordat ze hun kuikens kunnen voeden. Ook in het vogelrijk gaan ouders soms heel ver voor hun jongen, bijvoorbeeld de roze pelikaan. Deze viseters hebben geleerd hun vangst aan te vullen door levende jan-van-gentkuikens uit het nest te roven. Behalve hun veren gebruiken vogels ook hun kleuren, hun zang en hun schranderheid om het hart van hun vrouwtje te veroveren.

The making of Life, woensdag 17 augustus, 16.40 uur, Nederland 1

Vogels

De laatste reis om de aflevering Vogels van Life te filmen, was misschien wel de meest uitdagende voor cameraman Barrie Britton en assistent-producent Stephen Lyle. Ze wilden het mannetje van de Bruine tuiniervogel filmen terwijl die zijn bijzondere 'prieel' maakte en versierde, en ze moesten ook zijn baltsgedrag en het paringsritueel zien te filmen, een gebeurtenis die nooit eerder op film was vastgelegd. Daarvoor moesten Barrie, Stephen en hun veldassistenten een maand lang hun tenten opslaan in de jungle van West-Papoea. Ze konden uit vele priëlen kiezen, maar het bleef een gok wat de beste zou zijn om te filmen. Dag in, dag uit begaf Barrie zich naar zijn schuilplek, en na enkele weken van gezamenlijke inspanning begon zijn geduld op te raken. Hoewel hij erin slaagde om prachtige opnamen te maken van het bouwen en versieren van het prieel, bleef het eigenlijke baltsmoment hem ontglippen. Pas tijdens de laatste dagen van de opnamesessie lukte het Barrie om het uitzonderlijke baltsgedrag te filmen. Het duurde slechts een paar seconden, maar het was het wachten dubbel en dwars waard.

Upside Down, woensdag 17 augustus, 19.30 uur, Nederland 3 Kim-Lian van der Meij
In deze aflevering: je rijdt op klaarlichte dag door het dorp en wordt staande gehouden door twee politieagenten die je vragen te blazen. Je hebt geen druppel gedronken, maar wordt toch gedwongen om recht over een lijn te lopen, al hinkelend op een toeter te blazen en laat je kenteken afnemen. En waarom pik jij dit alles? Juist: omdat agenten met Down nu eenmaal met heel veel wegkomen. Ook test Caroline in de viskraam hoe mensen op haar handicap -Gilles de la Tourette- reageren als de vissen letterlijk in het rondvliegen. En musicalster Kim-Lian van der Meij krijgt het zwaar te verduren als een fotoshoot wordt verstoord door twee 'medewerkers' die het wel erg bont maken.

In candid-programma Upside Down halen vier jongens met Down grappen uit met bekende en onbekende Nederlanders. De verborgen camera registreert genadeloos de reacties van gasten die totaal verbouwereerd, stomverbaasd of super geïrriteerd zijn als ze door Sjoerd, Michiel, Rutger en Rick in de maling worden genomen.

De Hofleveranciers, zaterdag 20 augustus, 19.25 uur, Nederland 2 In deze aflevering o.a. kunstenares Gerda van Gijzel, die vele portretten van prins Bernhard maakte. Marijke Michels en Greetje Sluys praten over de tijd dat zij als telefonistes werkten op Paleis Soestdijk. En George de Jong en Peter Blok vertellen over de bijzondere traditie die hoorde bij het bezoek dat de Koninklijke Militaire Kapel bracht aan prins Bernhard, ter ere van zijn verjaardag.

In het programma De Hofleveranciers komen mensen en bedrijven aan het woord, die hun diensten hebben verleend aan paleis Soestdijk. Aan de hand van anekdotes en overleveringen blikken zij terug op een bewogen periode, waarin koningin en latere prinses Juliana en prins Bernhard de spil vormen van het paleis.

De Verandering, zaterdag 20 augustus, 18.00 uur, Nederland 2 Bonny van de Berg
'Waarom zou ik mijn dader vergeven'
Toen Bonny tien jaar was wilde een kennis wat seksuele spelletjes met haar doen. Het begon schijnbaar onschuldig maar al snel mondde het uit in seksueel misbruik. Door alle ellende en verdriet die dit bracht was Bonny maar uit op één ding: rechtvaardigheid. Straf voor de dader. Na jaren van therapie lukte het haar om de dader te vergeven. Hoe zij dit kon en hoe dit haar leven veranderde ziet u vanavond in De Verandering.

Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'.

Nederland Zingt, zaterdag 20 augustus, 18.25 uur, Nederland 2 De Here loven, prijzen en dienen, beseffen dat je God looft en dat je voor zijn aangezicht leeft. Lofzingen of lofprijzen is een vast onderdeel in de protestantse liturgie na het lezen van de wet. Aan de ene kant zingen we over onszelf en aan de andere kant zingen wij over onze verlossing naar Psalm 130 'Mijn rouwkleed hebt Gij losgemaakt, met vreugde omgord. Nederland Zingt vanuit de Nieuw Jeruzalemkerk in Emmeloord met het thema Praise & Worship. Meewerkende gospel en gemengde koren o.l.v. Jaco Mulder, het zang en gitaar ensemble Kithara en de begeleiding door de band o.l.v. Marcel Zimmer.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 21 augustus, 9.20 uur, Nederland 1 In deel twee van het drieluik over 'Het Passion', een time-out voorziening voor dak- en thuislozen, praat Ds. Gert Hutten met Piet over de ervaringen die hij heeft met 'zijn' gasten. Met zeventig procent van de mannen gaat het na de time-out periode goed. Helaas zijn er ook die terugvallen en het doet pijn om dat te zien. Piet is verantwoordelijk voor de financiën, fondswerving en het regelen van vrijwilligers. Er zijn bijvoorbeeld rijvrijwilligers die de mannen naar andere plaatsen moeten brengen. Piet maakt er een sport van om sponsors te vinden voor extra dingen als: een nieuwe tennisbaan, vergaderzalen, een nieuwe kap op de boerderij. Natuurlijk doet hij ook allerlei praktische dingen, zoals het maaien van het gras rondom de boerderij. Daar is hij in de zomer wel vier uur per week mee bezig, maar hij vindt het een ontspannen bezigheid, die hij niet graag uit handen geeft! In de moestuin ontmoet ds. Gert Hutten één van de gasten van het eerste uur: Ronald Risseeuw, die vertelt over het effect van de time-out op hem. Hij helpt inmiddels alweer jarenlang als vrijwilliger in Het Passion. Gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang vanuit de Petrus en Pauluskerk in Maassluis.

Snuf, de hond en het Spookslot, zondag 21 augustus, 18.15 uur, Nederland 3 Het gevecht met Zwarte Bertram
Tom en Snuf zijn in handen gevallen van de smokkelaars. De bendeleider wil afrekenen met deze onwelkome pottenkijkers. Ondertussen maken Mirjam en Jaap zich ongerust en voelen ze zich schuldig, maar kunnen ze Tom op tijd vinden? Of komt er hulp uit een onverwachte hoek?

Verborgen Verhalen, zondag 21 augustus, 14.45 uur, Nederland 3

Afgeschreven

'Wees niet bang en laat je door niets ontmoedigen.'

Nina danst al vanaf haar 2-e jaar, het is haar lust en haar leven. Ze zit op de Dansaccademie en moet een belangrijke solo dansen. De andere meiden uit haar klas zijn jaloers, ze zeggen dat het nergens op slaat dat zij de solo krijgt. En als Nina bij klassiek ballet te horen krijgt dat ze spaggetti benen heeft, wordt ze vreselijk onzeker. Misschien kan ze wel helemaal niet dansen?

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.


---

Noot voor redactie,