Raad van State


maandag 8 augustus 2011
Zitting over de intrekking door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen van de handelsvergunning voor een homeopathisch geneesmiddel. Het gaat om Rinileen tabletten waarvan volgens het college de therapeutische werking ontbreekt. VSM Geneesmiddelen B.V. heeft Rinileen in 2002 op de markt gebracht. Het middel zou heilzaam zijn bij bijholteontsteking, neusverkoudheid en oorpijn. Destijds hoefde de therapeutische werking niet te worden aangetoond, mits op de verpakking zou worden vermeld dat de werkzaamheid van het middel niet door het college was beoordeeld. Omdat vervolgens werd vastgesteld dat er geen wettelijke plicht bestaat voor het vermelden van zo'n 'disclaimer' op de verpakking, heeft de minister aanleiding gezien de regels aan te passen. Op grond van de nieuwe regels moet de werkzaamheid van het middel wel worden aangetoond. VSM heeft daarvoor verwezen naar homeopatische literatuur, maar naar de mening van het college is dat niet voldoende. Zo ontbreken er bijvoorbeeld klinische gegevens, aldus het college. VSM is het niet eens met de intrekking en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Alkmaar verklaarde in november 2010 een eerder beroep van VSM ongegrond. (zaaknummer 201012662/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân heeft verleend voor de uitbreiding van een kruidkoekbakkerij aan de Streek in Sintjohannesga. De vergunning maakt het mogelijk de productie op te voeren van 12,5 miljoen kilo kruidkoek per jaar naar 34 miljoen kilo. Daarvoor worden onder meer een derde bakoven en een extra opslagsilo gebouwd. Verder wordt een schoorsteen gebouwd om de geuroverlast te verminderen. Een aantal omwonenden verzet zich tegen de uitbreiding en komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral extra geluids- en geuroverlast van de fabriek. Ook de toename van het aantal vrachtwagens dat van en naar de fabriek rijdt, is de omwonenden een doorn in het oog. (zaaknummer 201006377/1)

13.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die de toenmalige minister van Economische Zaken heeft verleend aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Het gaat om een vergunning voor ondergrondse gasopslag bij de Waardweg in Grijpskerk. De gasopslag ligt in de polder 'Vereniging Grijpskerk'. Het gaat om een installatie met een ondergronds en een bovengronds deel. Het ondergrondse gedeelte bestaat uit een gasreservoir en productieputten. Het deel boven de grond bestaat uit gebouwen, installaties en opslagvaten. Het is de bedoeling dat in de zomerperiode aardgas wordt opgeslagen, zodat dat in de winterperiode kan worden 'gewonnen'. Twee inwoners uit Niehove en Saaksum voeren aan dat zij veel geluidsoverlast en gezondheidsklachten ervaren van het geluid afkomstig van de gasopslag. Omdat het akoestisch onderzoek van de minister niet zou deugen, hebben zij een tegenonderzoek ingediend. Dat had de minister volgens hen mee moeten nemen in haar beslissing. Daarom komen zij tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201008366/1)

13.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Texel heeft opgelegd. Het gemeentebestuur wil dat de eigenaren van een perceel aan de Krimweg in De Cocksdorp de grondwallen op het perceel verwijderen. Het gemeentebestuur treedt niet op tegen de schuur die op het perceel staat. Verder heeft het besloten veertien caravans aan de Krimweg en het huisvesten van twintig seizoen medewerkers die in dienst zijn van het strandpaviljoen Paal 28, te gedogen. Het gaat om een gedoogbesluit dat geldt van 15 maart 2008 tot 31 oktober 2008. Een omwonende is het hier niet mee eens. Zij had het gemeentebestuur gevraagd om maatregelen te treffen tegen de activiteiten aan de Krimweg. Volgens haar zijn de activiteiten in strijd met het bestemmingsplan. Weliswaar heeft het gemeentebestuur besloten op te treden tegen de grondwallen, maar volgens de vrouw had het gemeentebestuur de eigenaren van het perceel ook moeten opdragen om het perceel in oude toestand te herstellen. Dat is ten onrechte niet gebeurd. De rechtbank in Alkmaar verklaarde in januari 2011 een eerder beroep van de vrouw tegen dit besluit ongegrond. Daartegen komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ze komt ook in hoger beroep tegen aan andere uitspraak van de rechtbank. Die verklaarde haar beroep tegen het gedoogbesluit niet-ontvankelijk. Naar het oordeel van de rechtbank had de vrouw geen belang meer bij een inhoudelijke uitspraak, omdat de periode waarvoor het gedoogbesluit gold, inmiddels voorbij was. Ook met die uitspraak kan de vrouw zich niet verenigen. Zij voert aan dat ze schade heeft geleden door het gedogen, zodat zij wel belang had bij een inhoudelijk oordeel van de rechtbank. (zaaknummers 201102469/1 en 201102474/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.