Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 8 augustus 2011

Genomineerden 5e GrachtenfestivalPrijs 2011 bekend

Dit jaar wordt tijdens het Grachtenfestival voor de vijfde keer de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt aan een jonge musicus (of ensemble) die bewezen getalenteerd is en aan het begin staat van een veelbelovende carrière. De genomineerden worden voorgedragen door gerenommeerde Nederlandse klassieke muziekjournalisten. De vijf meest genoemde namen komen op een shortlist. Een jury, onder leiding van Hans Haffmans, kiest vervolgens de winnaar. De GrachtenfestivalPrijs bestaat uit een optreden in het theater van De Hermitage in Sint Petersburg in Rusland en een optreden tijdens het Grachtenfestival 2012.

De genomineerden dit jaar zijn Amsterdam Ensemble (bestaande uit pianist Eildert Beeftink, celliste Julia Tom en klarinettist Michael Hesselink), EnAccord Strijkkwartet, Hannes Minnaar (pianist), André Morsch (bariton) en Karin Strobos (mezzosopraan). De winnaar wordt bekendgemaakt op woensdag 17 augustus tijdens de live radio-uitzending van de Grachtenfestival talkshow EarBites. Deze talkshow, gepresenteerd door Radio 4 presentator Hans Haffmans is tijdens het festival dagelijks vanaf 17.00 uur bij te wonen in het Compagnietheater en te beluisteren via Radio4.

Het Grachtenfestival opent dit jaar met alle eerdere winnaars van de GrachtenfestivalPrijs: Ties Mellema (saxofonist, 2007), samen met zijn Amstel Quartet, Lisa Jacobs (viool, 2008), het duo Bosgraaf en Elias (blokfluit en gitaar, 2009) en Judith van Wanroij (sopraan, 2010) treden aan op het ponton voor het Festivalcentrum aan de Kloveniersbugwal tijdens de opening op vrijdag 12 augustus. De GrachtenfestivalPrijs werd in 2007 in het leven geroepen ter gelegenheid van de tiende editie van het Grachtenfestival.

Meer informatie over de concerten en kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.grachtenfestival.nl en bij de AUB Ticketshop.

Friesland Bank is hoofdsponsor van het Grachtenfestival; hoofdbegunstiger is het VSBfonds. Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, is beschermheer van het Grachtenfestival.

----------
Het Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende festival met klassieke muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam, met uitlopers naar andere stadsdelen zoals Noord. Gedurende 10 dagen is Amsterdam een podium voor jong Nederlands muzikaal talent en biedt het publiek - 45.000 bezoekers in 2010 - een muzikale reis langs bijzondere locaties, ongekend muzikaal talent en verrassende muzikale belevenissen.

Het Grachtenfestival 2011 vindt plaats van 12 t/m 21 augustus.

----------
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht