Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: SP meest actieve gemeenteraadsfractie

SP meest actieve gemeenteraadsfractie


08-08-2011 * Eind vorig jaar werd de SP al uitgeroepen tot de beste fractie in de gemeenteraad, maar nu blijkt de fractie ook nog het actiefst te zijn. Uit een telling van Het Parool blijkt dat de driekoppige fractie veruit het vaakst het stadsbestuur ter verantwoording roept. Zowel bij de interpellatiedebatten als schriftelijke en mondelinge vragen staat de fractie op eenzame hoogte. Zij bevestigt hiermee haar naam als oppositieleider. Fractievoorzitter Laurens Ivens: "Als raadsleden worden we fors betaald om het bestuur kritisch te controleren en met verbetervoorstellen te komen. Dat doen we dan ook graag en vaak."
De SP-fractie stelde sinds de verkiezingen van maart vorig jaar 112 schriftelijke vragen en 34 mondelinge vragen direct in de raadsvergadering. Bij de schriftelijke vragen wordt zij op gepaste afstand gevolgd door de VVD (76), bij de mondelinge vragen door GroenLinks (11). Van de raadsleden onderling stelde fractievoorzitter Ivens de meeste schriftelijke en raadslid Maureen van der Pligt de meeste mondelinge vragen. Ook met het aanvragen van interpellaties, een zwaarder politiek middel om informatie los te krijgen, loopt de SP voorop.

Ivens vindt het niet meer dan logisch dat de SP veel vragen stelt aan de wethouders en burgemeester Van der Laan. "We zijn gekozen om het volk te vertegenwoordigen, en er gebeurt heel wat in de stad waar de bevolking recht op uitleg of zelfs ingrijpen van het stadsbestuur heeft. Toch stellen we niet zomaar vragen, maar proberen we telkens het stadsbestuur te verleiden om een probleem op te lossen waarbij we vaak ook een oplossing aandragen."