Eneco Tour: de enige volledig CO2 neutrale wielerwedstrijd in de UCI WorldTour

02/08/2011 10:40

ENECO ENERGIE

De Eneco Tour wordt dit jaar verreden van 8 t/m 14 augustus. Eneco is als duurzame energieleverancier fan van duurzaam, dus fan van fietsen. Fietsen is immers een zeer duurzame vorm van voortbeweging zowel sportief als recreatief. De Eneco Tour is daarom ook de enige volledig CO2 neutrale wielerwedstrijd in de UCI WorldTour!

Hoe gaat verduurzaming van de Eneco Tour in zijn werk?

Klimaatneutraal

Een groot evenement als de Eneco Tour heeft op verschillende manieren CO2 uitstoot tot gevolg. Voorbeelden hiervan zijn: publiek dat met de auto naar het evenement komt, aan- en afvoer van materialen, ploegleiderwagens en teambussen, internationaal transport van renners naar Nederland en België, elektriciteitsverbruik, promotiewagens en -materialen, catering en hotelovernachtingen.

In 2010 is Eneco, als hoofdsponsor van de Eneco Tour en als aanjager van duurzaam energiegebruik, begonnen met het klimaatneutraal maken van het evenement. Enerzijds door reductie (het kritisch kijken naar de organisatie en de klimaatvriendelijke alternatieven onderzoeken), anderzijds door compensatie van de CO2 uitstoot. Die compensatie vindt plaats door de inkoop van door de Verenigde Naties gecertificeerde Gold Standard VER certificaten, afkomstig van groene energieprojecten in opkomende landen.

Verduurzaming in 2011

Dit jaar zetten wij een volgende stap. Mede als partner van het WNF in Nederland, heeft Eneco zich verbonden aan een verdere reductie met 20% van de CO2 uitstoot van het evenement. Deze reductie is tot stand gebracht, onder meer door ervoor te kiezen om de start en de finish op een aantal dagen in dezelfde plaats te organiseren. Hiermee bereiken wij dat de vrachtwagens en touringcars van de ploegen tijdens de wedstrijd nauwelijks hoeven te verplaatsen. In 2010 was dit nog goed voor ongeveer 14% van de totale CO2 uitstoot.

De ploegen en organisatie slapen dit jaar zo veel mogelijk in Green Key hotels, of hotels die specifiek bezig zijn met verduurzaming van de activiteiten.

De toekomst

Tijdens de Eneco Tour van 2011 onderzoeken wij alweer de mogelijkheden voor de toekomst. Samen met autopartner Volvo zullen wij bijvoorbeeld dagelijks testen welke invloed het rijden van een finale van een wielerwedstrijd heeft op de actieradius van een elektrische auto. Ook in de tijdritten zal de elektrische auto getest worden. Op deze wijze hopen wij in de toekomst het vervoer in de Eneco Tour elektrisch te kunnen maken.

Eneco wil graag duidelijk maken dat streven naar duurzaamheid prima kan. Daarom kunnen tijdens de Eneco Tour alle bezoekers een bezoek brengen aan de duurzame finishstraat, waar Eneco in de praktijk laat zien hoe energie op duurzame wijze wordt opgewekt (zonnepanelen + 2 kleine windturbines) en gebruikt, worden er bij de finish oplaadpunten beschikbaar gesteld voor licht elektrisch vervoer (fiets en scooter) en wordt in 2 gemeenten in België de Eneco Kidsride verreden, een jeugdvariant van de Eneco Tour, om kinderen kennis te laten maken met fietsen (www.enecotour.be). De Eneco Kidsride vindt plaats in Ardooie (10/08) en Genk (13/08).

Dit jaar zorgen wij er ook voor dat iedere tweet rondom de Eneco Tour klimaatneutraal wordt verzonden. Voor iedere tweet die in de periode van de Eneco Tour wordt verzonden over Eneco of de Eneco Tour, compenseren wij de CO2 uitstoot. Kenners zullen vertellen dat deze CO2 uitstoot te verwaarlozen is. Dat klopt. Wij draaien het in dit geval graag om. Als het zo eenvoudig is om iets te verduurzamen, waarom doet niet iedereen dit?

Over Eneco

Het energiebedrijf Eneco is sinds 2003 actief in ons land, en werkt er inmiddels reeds voor 1.500 grote bedrijven en overheden, zoals AB-Inbev, O'Cool en Lidl. Sinds kort levert Eneco ook aan de Belgische KMO-markt, en vanaf volgende week (8 augustus 2011) eveneens aan particulieren.

Eneco is een geïntegreerd energiebedrijf dat zich richt op de productie, de handel, het transport en de levering van gas en elektriciteit, maar eveneens van zonne- (Ecostream), wind- (Air Energy) en bio-energie. Sinds zijn ontstaan groeide Eneco België van 2 naar 150 medewerkers en haalt het een jaarlijkse omzet van 200 miljoen euro. De volledige Eneco groep behaalde in 2010 een omzet van 4.922 miljoen euro, en investeerde ruim 730 miljoen euro. Bij Eneco groep werken in totaal 6.500 medewerkers.