Ingezonden persbericht


Waarom de Duitse wandeldag een hele week duurt

Duitsland is hét wandelland van Europa. Dat wandelen er volkssport nummer één is, is niet zo verwonderlijk. Of het nou gaat om een rondje kuieren in de velden rond het dorp of een uitdagende langeafstandswandeling over heuveltoppen en door dalen, overal word je verwend met schitterende paden, lanen, bossen en vergezichten. Dat mag wel eens gevierd worden, bedachten ze 111 jaar geleden al. Het werd meteen een goede traditie, die nog steeds bestaat: de Deutscher Wandertag. Een ode aan het wandelen en aan de natuur, telkens in een bijzondere streek met een eigen gezicht.

Dit jaar is de eer aan Melle bij Osnabrück. Officieel uitverkoren door de 57 (!) Duitse wandelsport- en bergsportbonden. Omdat het rond Melle zo uitzonderlijk mooi is, duurt de Wandertag 2011 een dikke zomerweek lang: van 8 t/m 15 augustus. Tijd genoeg om de hele regio te voet te ontdekken. Van het Wiehengebirge tot de moerasrijke laaglanden in de uiterwaarden van Weser en Ems. Melle ligt in een rustiek rivierdal (het riviertje de Else) aan de noordelijke rand van het Teutoburger Wald, ingeklemd tussen ongerepte natuurgebieden. Op loopafstand: verkwikkende heilbaden en kuuroorden met de gezonde eretitel 'Bad' zoals Bad Essen en Bad Rothenfelde.

En als dat nog niet genoeg ontspanning oplevert: de nationale wandeldag (van acht dagen) is óók een feestweek met veel cultuur, muziek, zonnige terrasjes, gedekte tafels en verfrissende drankjes. Ieder stadje aan de route doet zijn best om het de wandelaars nóg meer naar de zin te maken dan op de vorige rustplek. Resultaat: een langgerekt, oergezellig volksfeest voor sportieve wandelaars en levensgenieters. Hoogtepunt is de feestelijke optocht op zondag 14 augustus in Melle.

Wandelparadijs Osnabrücker Land

Deelstaat Nedersaksen, het landelijke deel van Duitsland dat direct aan Twente, Drenthe en Groningen grenst, is geknipt voor een afwisselende wandelvakantie. Liefst een lange vakantie, want de keuze is soms best lastig. Het Natuurpark Noordelijk Teutoburger Woud, dat officieel TERRA.vita heet, naar de fossiele dinosaurussen en geologische wonderen uit de oertijd. Beschermd als UNESCO werelderfgoed. Even verder in Nedersaksen beginnen heidevelden, ruige oevers van waterwegen met meertjes en moerasbossen, grasland met veldbloemen en boomgaarden met kersenbomen, tot aan de dijken aan de Waddenzee.

Alleen al in het Osnabrücker Land zelf kun je op wandelschoenen zo'n 2.000 kilometer aan wandelwegen bedwingen. Voor wie dat leuk vindt, uitgekiend vormgegeven rond een mooi thema. Langs watermolens en windmolens, op zoek naar hunebedden en andere prehistorische monumenten, rond industrieel erfgoed, scheepsbouw of agrarische lekkernijen in het binnenland. Veel wandelplezier en veel wijsheid bij de keuze van uw deel van de route! Wat dacht u van de kortste van de 90 speciale routes tijdens de Wandertag: van de Zon naar Pluto! Gelukkig op schaal op de Oldendorfer Berg en niet in werkelijke kilometers!

Ter gelegenheid van de Wandertag verschijnt de tweetalige (D/NL) wandelgids van het Osnabrücker Land 'Wandelplezier. Onderweg op nieuwe paden'. Te bestellen op geheimoverdegrens.nl.

Kijk voor meer informatie op: deutscher-wandertag2011.de. Meer wandelideeën op: www.geheimoverdegrens.nl en www.vakantieland-nedersaksen.de.


---

Het project 'Geheim over de Grens' wordt medegefinancierd door het INTERREG IV A progamma Deutschland-Nederland en begeleidt door het programmamanagement bij de EUREGIO.



Ingezonden persbericht