Franciscus Ziekenhuis erkend als weefselinstelling voor inseminatie


Franciscus Ziekenhuis erkend als weefselinstelling voor Intra-Uteriene Inseminatie

Roosendaal, 20110808 -- Het Medisch Microbiologisch Laboratorium van het Franciscus Ziekenhuis voldoet aan alle eisen die gesteld worden aan de procedure rondom het verkrijgen en bewerken van semen (zaadcellen) voor directe plaatsing in de baarmoeder. Daarom heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ziekenhuis onlangs erkend als weefselinstelling. De erkenning is verleend op grond van de Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal.

De genoemde procedure gaat vooraf aan de Intra-Uteriene Inseminatie (IUI) door de gynaecoloog. Het is een behandeling waarbij bewerkte zaadcellen van de eigen partner kunstmatig in de baarmoeder worden ingebracht. Zorgvuldigheid is van het grootste belang, omdat kwaliteitsverlies te allen tijde moet worden voorkomen. Dat maakt het in ontvangst nemen na verkrijgen en bewerken van semen een tijdrovende en arbeidsintensieve procedure.

Inspectie
Om vast te stellen of aan alle eisen wordt voldaan is een inspecteur van Volksgezondheid een hele dag aanwezig geweest om controles uit te voeren op de afdeling Medische Microbiologie van het ziekenhuis. Zij heeft alle stappen in het proces doorgenomen en heeft tevens onderzocht of het kwaliteitssysteem geborgd is. Een kwaliteitssysteem is pas geborgd als alle afspraken die rondom een procedure gemaakt en vastgelegd zijn ook daadwerkelijk en controleerbaar worden nageleefd.

Eisen
Een van de gestelde eisen is dat er gewerkt moet worden volgens de beroepseisen van de Nederlandse Vereniging van Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging van Klinische Embryologen.





Franciscus Ziekenhuis