Ingezonden persbericht


Graag verwijzen wij naar het persbericht in de bijlage

Amersfoort serieuze kandidaat proloog Enecotour 2011

Op dit moment is Amersfoort de enige serieuze kandidaat voor de proloog van de Enecotour op 8 augustus 2011. Dat bleek tijdens het gesprek dat vanmiddag plaatsvond tussen de Stichting Wielerpromotie Amersfoort (SWPA) en Golaza, de organisatie van de internationale wielerronde. SWPA is zeer hoopvol dat de stad komend jaar deze UCI Protour wielerronde kan binnenhalen. Eerder mikte SWPA nog op 2012 maar de kans om de proloog in 2011 in Amersfoort te laten verrijden is om verschillende redenen groter.

Tijdens het gesprek waarbij ook vertegenwoordigers van de Gemeente en de Provincie aanwezig waren is duidelijk geworden dat de provincie in 2011 een subsidie van ¤ 50.000 euro beschikbaar stelt. Of zij datt in 2012 ook kan is maar zeer de vraag. SWPA wil daarnaast een beroep doen op het budget van de Gemeente Amersfoort voor top- en breedtesportevenementen. Als deze bijdrage ook gerealiseerd kan worden is SWPA ervan overtuigd dat de proloog ook daadwerkelijk in Amersfoort kan plaatsvinden. Hiervoor is het belangrijk dat de besluitvorming hierover de komende maanden wordt afgerond.

Breedtesport

Golazo, hoofdsponsor Eneco en SWPA vinden het evenals veel fracties in de raad erg belangrijk dat er veel aandacht besteed wordt aan breedtesport. Zo wordt er een KidsRun georganiseerd voor de jeugd van de stad, waarbij bekende renners als Leontien van Moorsel en Michael Boogerd meewerken en verder wordt er gesproken over een tourtocht voor alle Amersfoorters en een spinningmarathon. Het ligt in de bedoeling om van zondag 7 augustus 2011 een breedtesportdag te maken met daarin de ploegenpresentatie van de wielerronde. Op 8 augustus2011 is dan de proloog die door Vathorst en wellicht Nieuwland rijdt.

Enecotour

De Enecotour wordt steeds belangrijker op de internationale wielerkalender. De UCI heeft er inmiddels voor gezorgd dat in de periode van de Enecotour geen andere internationale wielerwedstrijden plaatsvinden. Zo is de Vattenfall classis naar achteren verplaatst. Door de wedstrijd nu van zondag tot zondag te rijden sluit men ook meer aan bij de grote meerdaagse wielerwedstrijden. Hierdoor is de kans op een nog sterker rennersveld flink gestegen. Enecotour mag zich ook verheugen op toenemende aandacht van de media. In 2010 hebben zo'n 35 miljoen mensen in europa op enig moment naar de Enecotour gekeken.

Rob Discart van organisator Golazo gaf aan dat Amersfoort om sportieve redenen uitermate geschikt is als etappeplaats voor de proloog. De ronde wil graag een start in het noorden of het midden van het land om in de loop van de 7 dagen naar de 'bergen' in de Ardennen en Limburg af te dalen. Daarnaast is Golazo ook erg tevreden over de samenwerking in 2009.

Noot voor de redactie (