Gemeente Ede

dinsdag, 2 augustus 2011

Raad de veldnamen tijdens de Heidemarkt

info@ede.nl

In opdracht van de gemeente Ede is de afgelopen maanden gewerkt aan een inventarisatie van oude veldnamen. Veldnamen zijn benamingen voor wegen, beken, huizen, bosjes, akkers, enzovoort. Dinsdag 9 augustus, tijdens de Trapakkerdag, kan iedereen meedoen aan een prijsvraag om zijn of haar kennis te testen op dit gebied. U kunt tussen 10.00 en
16.30 uur meedoen op het plein bij de Oude Kerk. Om 17.00 uur maakt wethouder Van de Weerd daar de prijswinnaars bekend. Zij ontvangen een fraai boek over het Veluwse landschap.

De Trapakkers

De prijsvraag vindt plaats tijdens de Trapakkerdag van de Heidemarkt. De Trapakkerdag is traditioneel hèt moment om het bestaan van deze historische akkers in Ede onder de aandacht te brengen. Op de akkers worden 's ochtends aardappels gerooid en verkocht. Op de markt zijn demonstraties van het oude handdorsen en worden producten van de Trapakkers verkocht, zoals Trapakkerbrood en jenever.

Veldnamen

De inventarisatie van de veldnamen is een deelproject in de aanloop naar een Edese cultuurhistorische waardenkaart. Daarop worden niet alleen de veldnamen opgenomen, maar ook oude wegen, bijzondere gebouwen en grafheuvels. Zo kan iedereen snel zien waar de Edese geschiedenis een rol speelt en hoe belangrijk die is.