Rijksoverheid


2011Z15971 Vragen van de leden Marcouch en Kuiken (beiden PvdA) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bedreigen en wegpesten van een lesbisch stel uit Haarlem. (Ingezonden 8 augustus 2011)


1 Kent u de berichten "Lesbisch stel uit Haarlem met dood bedreigd" 1) en "Lesbisch stel verlaat wijk na getreiter en doodsbedreiging"2) en herinnert u zich de vragen van de leden Marcouch en Kuiken over het wegpesten van homo's? 3) 2 Is het waar dat het genoemde stel sinds 2008 meer dan 20 keer aangifte of melding heeft gedaan bij de politie? Zo ja, wat zegt dit over de situatie waarin dit stel zich de afgelopen jaren zich heeft bevonden? Zo nee, hoe vaak is er dan wel aangifte of melding gedaan? 3 Wat is de stand van zaken ten aanzien van deze aangiftes en meldingen? In hoeverre hebben die geleid tot concrete acties, waaronder vervolging van de mogelijke daders? 4 Wat hebben politie, justitie en andere (lokale) autoriteiten gedaan om deze vrouwen te beschermen? Acht u dit afdoende? Zo ja, hoe verklaart u dan dat het stel desondanks de wijk wil verlaten? Zo nee, wat had er meer moeten gebeuren? 5 Kent u eerdere gevallen uit de afgelopen jaren waarbij lesbische vrouwen, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's), vanwege bedreigingen en/of pesterijen zich genoodzaakt gezien om te verhuizen? Weet u hoe vaak dit voorkomt of kunt u daar een schatting van geven? Is er sprake van een toename van het aantal van dit soort incidenten? 6 Deelt u de mening dat slachtoffers die vanwege pesterijen gaan verhuizen dit niet vrijwillig doen, maar zich daartoe gedwongen voelen? Zo ja, deelt u dan ook de mening dat het de daders van homo pesterijen en anti-LHBT geweld moeten zijn waartegen moet worden opgetreden? Gaat u maatregelen treffen om in de toekomst te voorkomen dat slachtoffers zich genoodzaakt zien om te moeten verhuizen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet? Gaat u maatregelen nemen ten aanzien van daders? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet? 7 Bent u bereid landelijk een specifieke aangiftecode voor anti-LHBT geweld in de politiedatabases te introduceren, opdat dit verschijnsel beter in beeld gebracht en aangepakt kan worden? Zo nee, waarom niet? 8 Bent u bereid tot het introduceren van een wetsartikel waarin het wettelijk strafmaximum bij discriminerend geweld wordt verhoogd (een zogenaamd `hate crimes' artikel)? Zo nee, waarom niet?



9 Wat is de stand van zaken rond de uitvoering van de motie-Marcouch over het bevorderen van de aangiftebereidheid van LHBT-personen? 4)


1) ANP, 4 augustus 2011 2) AD, 5 augustus 2011 3) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2010-2011, nr. 779 4) Kamerstuk 27017, nr. 90






---- --