Vitens


Terug van vakantie? Spoel de waterleiding door

Utrecht, 9 augustus 2011 - Tijdens de vakantie heeft het water in de leidingen in huis stil gestaan. Dat kan ervoor zorgen dat de kwaliteit van het het water achteruit is gegaan. Ook als u maar enkele dagen bent weggeweest. Het advies van Vitens: spoel na thuiskomst de waterleidingen even flink door en het water is weer van uitstekende kwaliteit.

Zomervakantie
Tijdens de zomervakantie staat thuis het water in de leidingen soms wel wekenlang stil. Doordat er geen nieuw water wordt aangevoerd kan de kwaliteit van het water een stuk minder zijn dan wanneer er vers water wordt uitgevoerd. En wanneer de temperatuur in huis oploopt tot boven de 25oC groeit de kans op de aanwezigheid van de Legionellabacterie. De oplossing is eenvoudig: zet de kranen in huis een minuut lang open en spoel de waterleiding grondig door wanneer u een aantal dagen of meer van huis bent geweest.

Tips

- Draai alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang open. Vergeet niet de gevelkraan.

- Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt. Houd de sproeikop van de douche onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan.

- Vergeet ook de wc niet door te trekken.

- Het water hoeft u natuurlijk niet weg te gooien. U kunt het heel goed gebruiken voor de tuin en/of planten.

- Meer informatie vindt u op www.kraandoorspoelen.nu

Drinken geen risico
Besmetting met de Legionellabacterie vindt plaats via de longen. De infectie wordt overgebracht door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (nevel) via bijvoorbeeld de douche. De ziekte is niet besmettelijk en kan dus niet van mens op mens worden overgedragen. Het drinken van water vormt geen risico.

Journalisten kunnen naar aanleiding van dit persbericht contact opnemen met de woordvoerders van Vitens via 088 884 7444.

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. We leveren topkwaliteit drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met circa 1.700 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 47.500 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m^3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 450 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden.