Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 10.15 uur

Utrecht, 09-08-2011

Balletjespistolen ingenomen

HOUTEN Van twee jongens(12 en 10 jaar)uit Houten zijn hun balletjespistolen afgepakt. Deze speelgoedwapens zijn nauwelijks van echte vuurwapens te onderscheiden en om deze reden verboden in Nederland.

Recent zagen politiemensen de jongens met de balletjespistolen op een schoolplein in Houten. Uit onderzoek bleek dat de jongens met hun ouders vanuit België onlangs in Houten zijn komen wonen. De balletjespistolen hadden zij van hun ouders cadeau gekregen. Deze balletjespistolen zijn onder meer vrij te koop in België, Frankrijk en Spanje. De ouders tekenden voor afstand van de nepwapens die zullen worden vernietigd en de namen van de kinderen werden vastgelegd.

In Nederland zijn tienduizenden balletjespistolen in omloop. Een deel ervan komt in bezit van criminelen, die ze gebruiken alsof het een echt wapen is. Het overgrote deel is in handen van kinderen die ze op vakantie in Spanje of Frankrijk hebben gekocht of gekregen van hun ouders. De politie is, zeker in de zomermaanden, druk met het in beslag nemen van deze illegale nepwapens.

Het advies is om dergelijke speelgoedwapens niet te kopen en er zeker niet mee de straat op te gaan. Het gevaar bestaat dat politiemensen deze speelgoedwapens voor echt aanzien en daar dan ook naar handelen.

Auto in de brand

HOUTEN Een auto van het merk VW type Kever raakte maandagavond door brand ernstig beschadigd.

Omstreeks 19.40 uur kregen politiemensen melding met de brandweer mee te gaan naar de Meercamp in verband met brand in een auto. Ter plaatse bleek dat buurtbewoners de brandende auto al hadden weten te blussen met emmers water. De brandweer controleerde de auto, maar het vuur was inderdaad helemaal uit.

Volgens de eigenares maakte de motor opeens veel toeren en kwam er rook onder de motorkap vandaan. De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting. De beschadigde auto werd weggetakeld.