Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Werk voor veilige dijk bereikt Hoorn

Publicatiedatum : 9 augustus 2011

Grondtransport ten behoeve van de versterking van de Zuiderdijk. We beginnen de komende weken met 10.000 m3 klei. Dat zijn ruim 500 vrachtwagenbewegingen.

De medewerkers en aannemer van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werken hard om de dijk tussen Enkhuizen en Hoorn weer veilig en sterk te maken. Na het nodige voorbereidende werk aan de dijk langs de Willemsweg in Hoorn gaan daar nu grootschalige werkzaamheden plaatsvinden. Tot het einde van dit jaar vindt er tussen Hoorn en Venhuizen grondverzet plaats met kranen, dumpers en shovels.

Vanaf deze week starten we met het grootschalige werk bij Hoorn. Nabij de scouting en het asiel is een sleuf gemaakt waar de nutsbedrijven veilig hun kabels en leidingen kunnen leggen. Zodra het materieel daar langs kan - vanaf deze week - starten we met het eerste grondtransport. We beginnen de komende weken met 10.000 m3 klei (ruim 500 vrachtwagenbewegingen) om de sloot tussen het benzinestation en de Oosterpoort te dempen. De grond wordt via de dijk en Hoorn80 getransporteerd. Tijdens het werk houden we rekening met de aan- en afvoer van het materieel voor het Outdoor Festival volgend weekend in het Julianapark.

De komende maanden moet de grond die de komende weken op de dijk wordt aangebracht inklinken. Als dit voldoende is gebeurd, volgt eind 2011 de tweede laag grond. In de herfst volgt ook de ophoging tussen het benzinestation en Hoorn80. In totaal verwerken we in de maanden tot het eind van het jaar 100.000 m3 grond op het dijktraject langs de Willemsweg. Dat zijn ruim 5000 dumpers.

Teruggeven aan gebruikers

Onder andere door het weer en de vondst van asbest heeft een deel van het werk aan de dijk tussen Enkhuizen en Hoorn een achterstand opgelopen. Wij halen de achterstand in door op meer plekken gelijktijdig aan het werk te gaan met meer mensen en meer machines en in de bouwvak door te werken. Hoogheemraad Kees Stam: "We pakken door met het werk aan de dijk. Natuurlijk hebben we onverwachte omstandigheden zoals het weer niet in de hand. Maar door ook in de bouwvak te werken willen we snel weer een veilige dijk teruggeven aan de gebruikers." Eind 2011 moeten de grootschalige werkzaamheden zijn afgerond. Tot juni 2012 vindt de laatste afwerking plaats, zoals het inzaaien van de dijk en het aanbrengen van de laatste laag asfalt op dijk en fietspad.

Overlast zoveel mogelijk beperken

De werkzaamheden leveren onvermijdelijk overlast op. We beperken deze zoveel mogelijk door het zware verkeer langzaam over de dijk te laten rijden, met veegwagens modder te verwijderen en bij droog weer te sproeien tegen stof. De provisorische doorgang over de dijk naar het Julianapark sluiten we vanwege het vele werkverkeer tijdelijk af. Uiteraard blijft het Julianapark via een doorgang bij de Schelphoek voor hulpdiensten bereikbaar.

Reacties en meldingen

Bij vragen, reacties of meldingen kunnen mensen terecht op het telefoonnummer en e-mailadres: 06-23534094,
dijkversterkingenkhuizenhoorn@hhnk.nl. Over de voortgang van de werkzaamheden informeren we via deze website:
www.hhnk.nl/dijkversterkingen.

De versterking van de Markermeerdijken waaronder de Zuiderdijk maakt onderdeel uit van het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma. Dit programma versterkt in Noord-Holland maar liefst 120 kilometer duin en dijk versterkt, zodat we er veilig kunnen blijven wonen en werken.