Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Inspraak beleidsnota "Buitens op de Heuvelrug"

De gemeente heeft een groot aantal cultuurhistorisch waardevolle landgoederen en buitenplaatsen binnen haar grondgebied.

Hieronder vallen eeuwenoude kastelen in het Langbroekerweteringgebied zoals Sterkenburg en Hardenbroek. Daarnaast een veelheid aan buitenplaatsen en landgoederen in de Stichtse Lustwarande; een kralensnoer van historische complexen die zich aaneenrijgen langs de N225 van De Bilt tot aan Rhenen, met een dwarstak die van Doorn via Maarn naar Amersfoort loopt. Kenmerkende voorbeelden zijn Broekhuizen, Aardenburg en Sparrendaal, en Zonheuvel en 't Stort op de voornoemde dwarstak op de Heuvelrug.

De historische landgoederen en buitenplaatsen vormen het visitekaartje van de Utrechtse Heuvelrug. Het behoud en onderhoud van zowel het gebouwde als het groene erfgoed (tuinen, parken, bossen, landerijen, verkavelingen) brengen hoge kosten met zich mee. Daar staan over het algemeen onvoldoende baten en beperkte subsidiemogelijkheden tegenover. Om de historische landgoederen en buitenplaatsen ook op de lange termijn bestaanszekerheid te geven, is er aandacht nodig voor de specifieke problematiek rondom instandhouding van deze complexen.

Vanwege de duidelijke behoefte aan beleid voor de historische buitenplaatsen en landgoederen, heeft de gemeente een inventarisatie van deze complexen en de knelpunten op het gebied van instandhouding gemaakt. Hierbij is een groot deel van de (grond)eigenaren van de betreffende complexen geïnterviewd. De inventarisatie heeft geleid tot de opstelling van de nota `Buitens op de Heuvelrug', dat een beleidskader biedt voor de instandhouding van deze cultuurhistorisch waardevolle complexen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 12 juli ingestemd met de inhoud van de conceptnota "Buitens op de Heuvelrug" en deze vrijgegeven voor inspraak.

Waar vindt u de nota?
Een papieren versie van de conceptnota "Buitens op de Heuvelrug" kunt u vanaf vrijdag 12 augustus tot en met donderdag 22 september inzien in de Gemeentewinkel in Cultuurhuis Pléiade in Doorn. De digitale nota vindt u op www.heuvelrug.nl. (kijkt u onder het kopje: Actueel / Stukken ter inzage).

Inspraakreactie
Gedurende de periode van terinzagelegging kunt u schriftelijk een inspraakreactie indienen.
Reacties kunt u richten aan:

Gemeente Utrechtse Heuvelrug,
t.a.v. mevrouw A.M.C. van Rooij-van Wijngaarden (afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling),
Postbus 200, 3940 AE Doorn.

Bij de besluitvorming over de vaststelling van de definitieve beleidsnota worden de ingediende reacties betrokken.

Informatie:
Voor meer informatie kunt u ook terecht bij Anne van Rooij-van Wijngaarden, (0343) 56 58 48, of Mirko Andrlik, (0343) 56 58 60, of per e-mail: anne.van.rooij@heuvelrug.nl / mirko.andrlik@heuvelrug.nl .

Foto: Leeuwenburg te Driebergen-Rijsenburg
(Foto: Ton van Wijngaarden)