SNCU positief over uitspraak kantonrechter

Persbericht van Stichting Naleving CAO voor

Uitzendkrachten
SNCU positief over uitspraak kantonrechter in Roermond tegen Polenconstructies

9 augustus 2011

PERSBERICHT

De SNCU is positief over de uitspraak van de kantonrechter in Roermond. De rechter oordeelde in een zaak die FNV Bondgenoten aanspande, dat uitzendkrachten in dienst van een Pools uitzendbureau en in Nederland ter beschikking gesteld, volgens de Nederlandse CAO moeten worden betaald. Op deze manier wordt oneigenlijke concurrentie weggenomen en is er ook vanuit de rechterlijke macht steun gecreëerd voor corrigerend optreden. Daarnaast heeft de uitspraak bredere werking dan alleen uitzendconstructies in het Beroepsgoederenvervoer. Het heeft ook betrekking op uitzendconstructies naar andere sectoren zoals de Tuinbouw en de Bouw.

De uitspraak komt op een moment dat de SNCU in samenwerking met de Inspectie Verkeer en Waterstaat in het beroepsgoederenvervoer een grootschalige controle-actie is gestart. Doelgroep zijn die uitzendbureaus die in het Beroepsgoederenvervoer uitzendkrachten ter beschikking stellen. De CAO Beroepsgoederenvervoer schrijft voor dat bedrijven die onder de werkingssfeer van deze CAO vallen alleen gebruik mogen maken van NEN gecertificeerde uitzendbureaus. Daarnaast mogen er alleen uitzendbureaus worden ingeschakeld die beschikken over een aanwijzingsbeschikking en zijn geregistreerd in het KIWA register. Onder andere op basis van deze criteria alsmede op basis van concrete aanwijzingen van niet naleving van de uitzendCAO's wordt scherpte in de controle-actie gebracht.

"Hoewel het een belangrijke uitspraak is, moeten we terughoudend zijn in ons enthousiasme. Het blijft een uitspraak van de kantonrechter waartegen hoger beroep kan worden ingesteld. Wél geeft het steun aan de inzet van de SNCU om ook in het buitenland gevestigde ondernemingen te controleren", aldus Peter Loef, directeur SNCU. Ander punt wat in dit kader relevant is, is de daadwerkelijke controle van de in het buitenland gevestigde onderneming. Op grond van de CAO kunnen wij naleving van de uitzendCAO's in voorkomende situaties controleren. "Wij hebben minister Kamp gevraagd om gezamenlijk te kijken op welke wijze dit op een effectieve wijze kan worden uitgevoerd. De Arbeidsinspectie heeft namelijk nauwe banden met in het buitenland gevestigde inspectiediensten. Graag zouden wij daar samen in optrekken", aldus Loef.

Links:
http://sncu.nl/NL/NewsDetail.aspx?NewsID=37



Razende Robot Reporter