Grafische Bedrijfsfondsen




Pensioenfonds Kartonnage waarschijnlijk naar PGB (aug 2011)

PGB, het Pensioenfonds voor de Grafische bedrijven, heeft met diverse pensioenfondsen contact die zich eventueel bij het fonds willen aansluiten. Het verst gevorderd zijn de gesprekken met het (verplichte) bedrijfstakpensioenfonds Kartonnage en Flexibele Verpakkingen (K&FV). Dat zal naar verwachting zijn pensioenregeling onderbrengen bij PGB. De fondsen hebben daartoe een intentie-overeenkomst getekend. Er wordt gewerkt aan een overeenkomst tot overdracht van aanspraken en middelen en een aansluitingsovereenkomst. Gaan alle partijen akkoord (incl. deelnemersraden, cao-partners en toezichthouders) dan zal K&FV zijn pensioenverplichtingen en zijn vermogen eind dit jaar naar PGB over hevelen. Het fonds heeft een vermogen van ongeveer ⬠550 miljoen en 25.600 deelnemers (van wie 5.250 actieve werknemers en 3.600 pensioen- gerechtigden).

Voordelen
Voor Kartonnage en Flexibele Verpakkingen biedt de overgang naar PGB belangrijke voordelen. De mogelijkheden om de pensioenen in de toekomst te indexeren zijn bij PGB groter dan bij K&FV. Omdat PGB andere grondslagen mag hanteren voor de bepaling van de pensioen- verplichtingen, kan de pensioenpremie voor werkgevers en werknemers in de sector Kartonnage en Flexibele Verpakkingen verlaagd worden, zonder dat de pensioenregeling achteruit gaat.
PGB streeft al een aantal jaren naar vergroting van het financiële draagvlak. Eerder brachten onder andere Wegener en PCM hun pensioenregelingen onder bij PGB. De aansluiting van K&FV past binnen die strategie. De twee fondsen hebben een vrijwel gelijke leeftijdsopbouw.

Voorzitter Cas Broere van pensioenfonds K&FV geeft aan dat het samengaan van K&FV met PGB vooral wordt ingegeven door continuïteitsoverwegingen. âEr worden steeds hogere eisen gesteld aan de deskundigheid en beschikbaarheid van bestuurders en aan de governance bij pensioenfondsen. Die zijn door het verschil in schaalgrootte voor ons moeilijker en alleen tegen grotere (financiële) inspanningen te realiseren. Na verschillende scenarioâs intensief onderzocht te hebben, kwamen we uit bij PGB. Het daar ingezette veranderingsproces, dat heeft geleid tot onder meer het aantrekken van experts voor vermogensbeheer en risicomanagement, het benoemen van bestuursleden met een professionele achtergrond en de instelling van een bestuursbureau, biedt goede waarborgen voor een toekomstgerichte goverancestructuur. Het fonds stelt ons verder in de gelegenheid om de pensioenregeling voor onze branche te continueren met behoud van eigen identiteit. Wij kunnen onze deelnemers door aansluiting bij een groter collectief een goede prijs/kwaliteitverhouding blijven bieden en een gunstiger indexatieperspectief.â

De intentieverklaring tot onderbrengen van de pensioenregeling past voor Ruud Degenhardt (bestuursvoorzitter PGB) in het streven van het fonds om het draagvlak in de informatie- en mediasector te verbreden. âPGB wil in overleg met sociale partners en in samenwerking met ondernemings- en bedrijfstakfondsen komen tot een verdere consolidatie. Een grotere schaal is noodzakelijk om pensioen op langere termijn tegen goede voorwaarden te kunnen blijven leveren. Het is positief te zien dat na ondernemingspensioenfondsen uit het uitgeverijbedrijf nu ook het bedrijfstakpensioenfonds âKartonnage en Flexibele Verpakkingenbedrijfâ na een zorgvuldig besluitvormingstraject vertrouwen heeft in het beleid en de besturing van PGB en zijn pensioenregeling bij ons onderbrengt.â