Rechtbank Roermond


Zeven jaar cel en TBS voor doodslag op 24-jarige man

Roermond , 9-8-2011

De rechtbank in Roermond heeft vandaag een gevangenisstraf van zeven jaar en TBS met dwangverpleging opgelegd aan de 40-jarige verdachte R.L. De rechtbank acht bewezen dat verdachte op 15 februari 2011 in Belfeld de 24-jarige Sef Gitmans met één messteek om het leven heeft gebracht. Ook acht de rechtbank bewezen dat verdachte zich in januari 2011 in Venlo schuldig heeft gemaakt aan mishandeling van zijn ex-vriendin en in maart 2010 aan een poging tot zware mishandeling door een man in Venlo met een mes in de borst te steken.

Naar het oordeel van de rechtbank is de dood van de 24-jarige man het gevolg geweest van een willekeurige en zinloze actie van verdachte. Het is niet duidelijk welke redenen hij had om het slachtoffer te doden. Ook de verdachte zelf, die destijds onder invloed was van alcohol en drugs, heeft tijdens de terechtzitting op 26 juli 2011 verklaard dat hij niet wist wat er was gebeurd.

Deskundigen hebben onderzoek gedaan naar de geestvermogens van verdachte en de rechtbank geadviseerd om hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. Zij zijn van mening dat de kans op herhaling van een geweldsdelict hoog is en hebben een behandeling in de vorm van TBS met dwangverpleging voorgesteld.

De rechtbank oordeelt tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeven jaar, vanwege het leed dat de nabestaanden is aangedaan en de schok die aan de lokale gemeenschap is toegebracht. Daarnaast is de rechtbank het eens met de deskundigen en acht zij TBS met dwangverpleging noodzakelijk om de samenleving te beveiligen en verdachte te behandelen.
Uitspraken:BR4339

Zie het origineel