Gemeente IJsselstein


Speciaal rijvaardigheidsprogramma voor jongeren

Gemeente en het Regionaal Overleg voor Verkeersveiligheid Utrecht (ROV-U) stimuleren jongeren de rijvaardigheid te testen met de Trials dag. Of je nu pas je rijbewijs hebt of al enige tijd: Er valt altijd wat te leren over de eigen verkeersveiligheid en dat van anderen. Jonge beginnende automobilisten lopen vier keer zo veel risico als ervaren rijders om een auto-ongeluk te veroorzaken. Omdat ze minder ervaring hebben, zichzelf nog wel eens overschatten of meer risico's nemen. De Trials dagen voor automobilisten tussen 18 en 27 jaar zijn op zaterdag 24 september, vrijdag 18 en zaterdag 19 november op het Veemarktterrein in Utrecht.

Bij Trials gaat het niet om snelheid, maar om bewustwording. In een dagvullend programma kunnen jonge autorijders ervaren `wanneer de auto de macht overneemt en je zelf de macht over het stuur verliest'. Het rijvaardigheidsprogramma bestaat uit onderdelen als rij- en remproeven op droog en nat wegdek, het maken van noodstops en rijden in een vrachtwagen. Ook ervaren de deelnemers wat het is als hun auto in de berm terechtkomt.

Doordat ROV-U een flinke bijdrage in de kosten betaalt, is de eigen bijdrage als de deelnemer zelf een auto meeneemt EUR 50,-- en bij gebruik van een Trialsauto EUR 60,--. Elke deelnemer mag gratis één introducé, die ook de eigen rijstijl wil verbeteren en tussen de 18 en 27 jaar is, meenemen. Aanmelden via de website www.trials.nl.